Izbori izlaz iz krize 1Foto: Fonet/AP (arhivska fotografija)

Predsednik španske vlade Mariano Rahoj posetio je danas Barselonu, prvi put od izbijanja krize i ukidanja autonomije Katalonije.

 Rahoj je, u okviru predizborne kampanje, govorio na skupu pristalica svoje Narodne partije i poručio da će izbori sledećeg meseca u Kataloniji pomoći da se zaustavi „separatistička pustoš“ u ovoj bogatoj regiji, čiji referendum o nezavisnosti i proglašenje samostalnosti i republike ne priznaju ni zvanični Madrid ni EU.

Braneći svoju odluku o ukidanju autonomije i direktnoj upravi Madrida nad Katalonijom, Rahoj je rekao da su iscrpljene sve mogućnosti dogovora nakon što je Barselona jednostrano proglasila nezavisnost pre nekoliko nedelja. Sem poništavanja mera Barselone i ukidanja autonomije, španska vlada je regionalne izbore u Kataloniji raspisala za 21. decembar. Na njima će učestvovati i separatističke stranke koje očigledno i dalje računaju na značajnu podršku Katalonaca.

Pokazao je to i skup održan u subotu. Oko 750.000 pristalica nezavisnosti Katalonije okupilo se u centru Barselone tražeći oslobađanje pritvorenih katalonskih lidera. Osam bivših članova raspuštene katalonske vlade i dvojica aktivista nalaze se u pritvoru dok traje istraga o njihovoj ulozi u promovisanju nelegalnog proglašenja nezavisnosti prošlog meseca. Noseći žute trake na reverima kako bi iskazali podršku, demonstranti su bili ispunili celu Aveniju Marina koja vodi od plaže do čuvene crkve Sagrada familija, dok su članovi porodica uhapšenih katalonskih lidera držali govore, javlja agencija Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari