Putin i Erdogan: Rusko-turski odnosi potpuno obnovljeni 1Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ruski predsednik Vladimir Putin, na sastanku sa turskim liderima u Sočiju rekao je da su rusko-turski odnosi skoro potpuno obnovljeni, prenosi ruski TV kanal Rosia 24.

Putin i Erdogan razgovarali su o produbljavanju saradnje Rusije i Turske, i o ratu u Siriji, prenela je ruska agencija TASS.

Erdogan je rekao da su normalizacija odnosa i česti sastanci lidera dve zemlje pozitivno uticali na bilateralne veze Rusije i Turske.

„Naši bilateralni odnosi, kao i saradnja u rešavanju regionalnih pitanja, pružili su nam priliku da zajedno gledamo u budućnost“, kazao je Erdogan. On je naglasio da se odnosi između Rusije i Turske u političkim, vojnim, trgovinskim, kulturnim i turističkim oblastima svakodnevno razvijaju sve više i više.

Putin se dotakao i trgovinske razmene.

„Tokom prošle godine imali smo gubitke u prometu za 30 odsto, a ove godine je rast već 38 odsto“, rekao je Vladimir Putin.

Odnosi Rusije i Turske ozbiljno su narušeni je je Turska oborila ruski vojni avion 2015, ali su Putin i Erdogan uspeli da obnove veze, navodi agencija AP.

Rusija i Turska, zajedno sa Iranom, postigle su dogovor o „zonama deeskalacije“ u Siriji, što su odobrili Putin i američki predsednik Donald Tramp prošlog vikenda, uz izraze posvećenosti mirnom okončanju rata u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari