Smog "progutao" Nju Delhi 1

Gust oblak smoga, sa 10 puta većim količinama otrova od gornje granice, prekrio je danas glavni grad Indije Nju Delhi, dok vladini zvaničnici pokušavaju da se izbore sa krizom u javnom zdravlju koja je zašla u drugu nedelju.

Merenje koje je sprovela američka ambasada pokazalo je da je nivo otrovnih čestica u vazduhu, poznatih pod nazivom PM 2.5, danas dostigao 498, dok gornja granica neophodna za „dobar“ kvalitet vazduha iznosi 50. Indijska meteorološka služba saopštila je da će prema prognozi u tri naredna dana padati kiša, što bi moglo da pomogne da se smog raščisti.

„Laka kiša se očekuje u državama oko Nju Delhija i u samom Nju Delhiju tokom naredna tri dana, što bi moglo da utiče na smer vetra u ovom regionu. Zahvaljujući tome, nivo smoga bi trebalo da počne da se smanjuje sutra“, rekao je Čaran Sing iz indijske meteorološke službe agenciji Rojters. Ali Skajmet, jedina privatna meteorološka kompanija, tvrdi da će gust smog ostati iznad Delhija i okolnih područja još najmanje dva dana.

Vrhovni sud treba da razmotri žalbu koju je jedan advokat iz Nju Delhija uputio vlastima, tražeći da se suoče sa „nepodnošljivim zagađenjem vazduha koje ne može da se toleriše“. Vlada Delhija proglasila je vanredno stanje u javnom zdravlju prošle nedelje pošto je nivo zagađenja dostigao vrhunac, što je pojava do koje dolazi svake godine i za koju su glavni krivci nezakonito spaljivanje useva u severnim državama, izduvni gasovi iz vozila i prašina. Tokom vikenda vlasti su počele da koriste vatrogasne kamione koji prskaju vodu u delovima glavnog grada kako bi prašina i druge čestice iz vazduha pale na tlo, ali to nažalost nije mnogo pomoglo. Vladini zvaničnici kažu da je preostalo veoma malo toga što bi moglo da se učini. „To je sve što smo mogli da uradimo, i sada moramo da čekamo da kiša raščisti atmosferu“, rekao je Prašant Gargava iz Centralnog odbora za kontrolu zagađenja. Gargava, koji je nadležan za praćenje kvaliteta vazduha, kaže da je vazduh u Delhiju konstantno u „opasnoj“ zoni, uprkos merama kao što je povećanje cena parkinga da bi se ljudi podstakli da koriste javni prevoz.

Čestice poznate kao PM 2.5 su oko 30 puta tanje od ljudske dlake i disanjem mogu da dospeju duboko u pluća, što izaziva oboljenja disajnih puteva i druge bolesti. Prema izveštajima medija u Indiji, u bolnicama je zabeležen veliki broj pacijenata koji dolaze zbog problema sa disajnim putevima. „Svake sekunde naša pluća trpe oštećenja, ali ne možemo da prestanemo da dišemo“, kaže doktor Arvind Kumar, šef odeljenja za operacije grudnog koša i pluća u bolnici Sir Ganga Ram. Vlada je odlučila da škole počnu sa radom pošto su bile zatvorene nekoliko dana prošle nedelje, ali to bi moglo da doprinese povećanom broju vozila na putevima. Agencije za sprovođenje zakona su saopštile da nisu u mogućnosti da nametnu zabranu kretanja za komercijalne kamione.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari