Geldof vraća nagradu zbog Aung San Su Ći 1

Muzičar poznat po humanitarnom radu Bob Geldof rekao je da će vratiti nagradu „Sloboda grada“, koju dodeljuju vlasti Dablina, protestujući protiv liderke Mjanmara Aung San Su Ći, koja je dobitnica iste nagrade.

Geldof je izjavio da „dovođenje nje u vezu s našim gradom predstavlja bruku za sve nas“. Su Ći je na meti kritika zato što je pasivna pred etničkim čišćenjem Rohinđa muslimana u Mjanmaru. Više od pola miliona Rohinđa je pobeglo u Bangladeš nakon nedavnog talasa nasilja.

„Time što se ona dovodi u vezu s našim gradom brukamo se svi i treba da se distanciramo od toga, čak po difoltu. Mi smo je nagradili, a ona nas sada šokira i bruka“, navodi se u saopštenju muzičara, osnivača Bend Aida.

Su Ći su osudili lideri međunarodne zajednice i grupe za ljudska prava zato što neće da prizna, kako se navodi, nasilje koje sprovodi vojska, a koje su UN ocenile kao „knjiški primer etničkog čišćenja“. Tako, ima apela da joj se oduzme Nobelova nagrada za mir, koja joj je dodeljena 1991.

Reagujući na Geldofovo saopštenje, predsednik dablinskog gradskog veća Majkl Mek Donaka je danas rekao: „Ironično mi je to što on ovako postupa dok s ponosom zadržava titulu viteza zapovednika reda britanskog carstva, s obzirom na sraman trag britanskog imperijalizma širom sveta.“

Mjanmarsku liderku kritikovali su i muzičari iz irske grupe U2, apelujući na nju u subotu da zauzme stroži stav prema navodnom nasilju bezbednosnih snaga. U saopštenju objavljenom na veb-sajtu grupe se navodi da to što ona ne uspeva da se izbori s krizom „počinje dosta da liči na odobravanje“ (onoga što bezbednosne snage rade). „Zato vam sada kažemo šta bismo joj rekli: nasilje i teror koje se sprovodi nad narodom Rohinđa su gnusni zločini i moraju se zaustaviti.“

Gradsko veće Oksforda prošlog meseca je odlučilo da se Su Ći oduzme nagrada „Sloboda grada“, koja joj je dodeljena 1997, što je bio „potez bez presedana“ lokalnih vlasti. Sličnu inicijativu će razmotriti i gradske vlasti Londona. Ranije ovog meseca joj je oduzeta „Sloboda grada“ Šefilda i Glazgova zbog njenog (ne)reagovanja na humanitarnu krizu. I Koledž Univerziteta Oksford, gde je Su Ći studirala političke nauke, uklonio je portret mjanmarske liderke, koji je bio izložen u njegovim prostorijama.

Nasilje u državi Rahin je počelo 25. avgusta kada su ekstremisti iz redova Rohinđa napali ispostave bezbednosnih snaga, čime su izazvali reagovanje vojske. Na desetine ljudi je ubijeno, a ima i navoda o tome da su paljena sela i da su pripadnici naroda Rohinđa prognani. Mjanmarska vojska tvrdi da se bori protiv Rohinđa ekstremista i negira da ima civilne mete. Od 25. avgusta oko 600.000 Rohinđa je pobeglo u Bangladeš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari