Više od 500 žrtava zemljotresa u Iranu 1Foto: EPA-EFFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Broj žrtava zemljotresa koji je u nedelju pogodio Iran porastao je na 530, a akcije spasavanja su obustavljene, jer je procenjeno da više nema šansi da se ispod ruševina pronađu preživeli.

U najsmrtonosnijem zemljotresu koji je pogodio Iran u poslednjih deset godina povređeno je više od 7.000 ljudi, a potpuno je uništeno više od 30.000 domova, preneo je AP.

Predsednik Irana Hasan Rohani rekao je da će sve što je srušeno biti ponovo izgrađeno, a najavio je i istragu zbog velike štete na zgradama koje su izgrađene u okviru državnog projekta.

Rojters navodi da su spasilački timovi i dalje na terenu u Iranu, pokušavajući da spasu ljude zarobljene u porušenim kućama. Vlasti strahuju da će broj mrtvih i dalje rasti, preneo je N1.

Ovo je jedan od najsmrtonosnijih zemljotresa u Iranu u poslednjoj deceniji. Osetio se u 14 provincija te zemlje, ali najviše u Kermanšahu. Samo u okrugu Sarpol-e Zahab, koji se nalazi u toj provinciji, i udaljen je 15 km od granice, ima više od 300 žrtava. Radi se o oblasti u kojoj živi oko 85.000 ljudi.

Iranska državna televizija objavila je da je potres izazvao veliku štetu, naročito u ruralnim delovima pogođenih provincija, gde su kuće izgrađene od zemljanih cigala.

Zemljotres je izazvao i brojna klizišta, što je otežalo posao spasilačkim ekipama, prenosi državna televizija.

Na hiljade Iranaca noć je provelo na otvorenom. Danas je Dan žalosti u toj zemlji.

Zemljotres u Iraku bio je nešto slabiji, magnitude 6,5 stepeni. Zvaničnici su saopštili da je poginulo šest osoba, a 69 povređeno, dok kurdske vlasti dodaju da je u severnim kurdskim distriktima stradalo još sedam osoba, a da je 325 povređeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari