Mej: Znamo šta radi Rusija, ali neće uspeti 1Foto: EPA / WILL OLIVER

Vlada Vladimira Putina pokušava da podrije slobodna društva, kazala je danas britanska premijerka Tereza Mej obraćajući se vodećim poslovnim ličnostima na banketu organizovanom u Londonu.

U dosad, kako se ocenjuje, najžešćem napadu na Rusiju, Mej je optužila Moskvu za mešanje u izbore i sprovođenje sajber špijunaže. „Bilo je to širenje lažnih priča da bi se izazvao razdor na Zapadu“, kazala je Mej.

U svom velikom spoljnopolitičkom govoru, prenosi Bi-Bi-Si, koji je opisala kao „veoma prostu poruku“ za predsednika Putina, premijerka Britanije je istakla da je morao izabrati „drugačiji put od onog koji je proteklih godina vodio Moskvu – aneksija Krima, izazivanje sukoba u Ukrajini i sajber napadi na vlade i parlamente širom Evrope. Rusija bi mogla biti vredan partner Zapada, ali samo „ako igra po pravilima“, istakla je Tereza Mej. „Mi ne želimo da se vratimo u eru hladnog rata“, dodala je ona, „niti da budemo u stanju večitog sukoba“.

„Kao stalna članica Saveta bezbednosti UN Rusija ima odgovornost da igra vitalnu ulogu u promovisanju međunarodne stabilnosti. Rusija može i nadam se da hoće jednog dana da izabere drugačiji put. Ali sve dok Rusija to ne učini, delovaćemo zajedno kako bi zaštitili naše interese i međunarodni poredak od kojeg oni zavise“, rekla je predsednica britanske vlade.

Rusija je, istakla je ona, više puta narušavala vazdušni prostor nekoliko evropskih zemalja i vodila kampanju sajber špijunaže i remećenja, što se pre svega odnosi na mešanje u izbore i hakovanje, između ostalih, danskog ministarstva odbrane i Bundestaga. „Znamo mi šta vi radite i nećete uspeti u tome. Jer vi potcenjujete sposobnost naših demokratija, slobodna i otvorena društva i posvećenost zapadnih država alijansama koje nas vezuju.“ Mej navodi da dok se Britanija sprema da istupi iz EU i krene novim putem i dalje je apsolutno angažovana u NATO, a dogovorom o Bregzitu je obezbedila „jačanje naših liberalnih vrednosti“. Dodala je i da bi jaka ekonomska partnerstva između Britanije i Unije bila bedem protiv ruske agitacije u Evropi.

Odgovarajući na govor britanske premijerke, bivši laburistički ministar Ben Bredšou, koji je gotovo godinu dana isticao pitanje ruskog mešanja u britanske izbore, napisao je na svom Tviter nalogu: „Pitam se zašto Mej iznenada priznaje rusko mešanje koje je već mesecima aktuelno.“ Aleksej Puškov, ruski senator zadužen za medijsku politiku, odbacio je komentare britanske premijerke. „Međunarodni sistem pravila mora biti spasen, ne od Rusije, već od zagovornika mešanja, pučeva i promena režima. Rusija neće prihvatiti ta pravila“, naveo je Puškov. On je dodao da je „svetski poredak koji zagovara Mej, kao što je opsada Iraka, rat u Libiji, uspon ISIS i terorizam u Evropi, imao svoj dan i ne možete ga spaiti napadima na Rusiju.“

Komentari šefice britanske vlade su u potpunom kontrastu sa izjavama američkog predsednika Donalda Trampa, koji je prošle nedelje izjavio da veruje da se Putin nije mešao u predsedničke izbore 2016.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari