Američki Kongres odobrio je gotovo 700 milijarda dolara za odbranu u narednoj fiskalnoj godini, što je 26 milijardi više od onoga što je tražio predsednik SAD Donald Tramp.

Zakon je u utorak usvojen u Predstavničkom domu, a nakon toga je jednoglasno usvojen i u Senatu. Da bi stupio na snagu treba da ga potpiše i Tramp, preneo je AP.

Odobreni iznos vojnog budžeta je za oko 15 procenata veći nego u prethodnoj godini, a odobreno je četiri odsto više od onoga što je tražila Bela kuća.

Zbog pretnji Severne Koreje raketnim napadom, najveće povećanje budžeta, od čak 50 osto, dobila je Agencija za protivraketnu odbranu, koja će umesto dosadašnjih 8,2 milijarde, dobiti 12,3 milijardi dolara.

Predviđena je kupovina 90 lovaca F35, što je 20 više od onoga što je tražio Tramp, a ukalkulisana je i kupovina helikoptera, tenkova, oklopnih vozila i 14 brodova i podmornica.

Budždetom je predviđena i pomoć ukrajinskoj vojsci u iznosu od 300 miliona dolara, dok će izraelska vojska dobiti 700 miliona za nabavku protivraketnih sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari