Britanska kraljica Elizabeta II i princ Filip u ponedeljak će proslaviti 70. godišnjicu braka u krugu porodice u dvorcu Vindzor, dok javnih obeležavanja neće biti, prenosi Hina.

Britanska prestolonaslednica, princeza Elizabeta, udala se za mornaričkog oficira Filipa Mountbatena u londonskoj Vestminsterskoj opatiji 20. novembra 1947. godine, samo dve godine nakon završetka Drugog svetskog rata.

Prvi put su se sreli na venčanju Filipove rođake, grčke princeze Marine i Elizabetinog ujaka, vojvode od Kenta. Buduća kraljica tada je bila još devojčica. Godinama kasnije počeli su da se intenzivnije druže, a veridbu su objavlili u julu 1947. Četiri meseca kasnije održano je venčanje, a pošto se Britanija još oporavljala od rata, raskošna ceremonija bila je u oštroj suprotnosti sa ondašnjom britanskom svakodnevnicom obeleženom nestašicama.

I dok je venčanje njenog unuka Vilijama i Kejt Midleton 2011. ugodine u televizijskom prenosu pratilo dve milijarde ljudi, Elizabetinu svečanost je pratilo samo 200 miliona radijskih slušaoca, iako je deo venčanja snimljen na crno-belom filmu.

„On je bio moja snaga i oslonac sve ove godine“, rekla je kraljica Elizabeta u retkom govoru o Filipu povodom 50. godišnjice braka.

Princ Filip, kojem je zadnjih godina narušeno zdravlje, u avgustu se povukao sa svih javnih dužnosti.
„Bez njega bi kraljica imala težak i usamljen život. On je bio njena stena od trenutka stupanja na tron“, kazala je biografkinja kraljevske porodice Klaudija Džosep.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari