Makron: Ne prekidamo komunaciju sa Iranom 1Foto: FoNet/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je sa svojim američkim kolegom Donaldom Trampom i drugim svetskim liderima o situaciji na Bliskom istoku posle sastanaka sa libanskim premijerom Saadom Haririjem održanim u Jelisejskoj palati, prenele su francuske agencije.

Makron je diskutovao o “načinima da se stabilizuje region i uspostavi mir” u telefonskim pozivima Trampu, egipatskom predsedniku Abdelu Fatahu al Sisiju, saudijskom princu Mohamedu bin Salmanu i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu. Bela kuća je saopštila da su se Tramp i Makron saglasili o “potrebi da rade sa saveznicima kako bi se oduprli destabilišućim aktivnostima Hezbolaha i Irana u regionu”.

Hariri, koji ima saudijsko i libansko državljanstvo, oštro je kritikovao Iran i Hezbolah najavljujući svoju ostavku u Rijadu 4. novembra, nije potvrdio da se povlači prilikom sastanka sa Makronom i poručio je da će se vratiti u Liban u narednih nekoliko dana. Jelisejska palata je takođe istakla da “nema bojazni” za bezbednost Haririjeve dece koja su ostala u Saudijskoj Arabiji. “Oni su ostali tamo jer se to smatralo poželjnim”, navodi se u saopštenju.

Iranski zvaničnici su u dva navrata prošle sedmice kritikovali Makrona, koji je ocenio da Teheran vodi “agresivnu politiku” prema regionu i poseduje “nekontrolisani raketni program”, ali Jelisejska palata ukazuje da ćemo “slobodno govoriti sa Iranom i nema nikakvog prekida u kontaktima sa ovom državom, sa kojom se mora održati čvrst i zahtevan dijalog”. Makron je, takođe, najavio, da namerava da poseti Iran naredne godine. Francuska se nada i da će u Parizu biti održan sastanak međunarodne grupe za podršku Libanu, koju čine Sjedinjene Države, Velika Britanija, Kina, Rusija, Evropska unija, Italija, Nemačka i Arapska liga.

Pretnja Palestinaca Vašingtonu

Palestinci su zapretili da će obustaviti svu komunikaciju sa Sjedinjenim Državama ukoliko Trampova administracija sprovede u delo planove o zatvaranju njihovog diplomatskog predstavništva u Vašingtonu, piše Gardijan. Prema oceni britanskog lista potencijalni prekid odnosa preti da osujeti napore koje Tramp preduzima da bi se poboljšala situacija na Bliskom istoku, u okviru misije koju predvodi njegov zet Džered Kušner. Palestinski pregovarač Saeb Erekat rekao je da je odluka SAD “veoma loša i neprihvatljiva” i optužio je Vašington da je podlegao pritisku vlade izraelskog premijera Benjamina Netanjahua “u vreme kada pokušavamo da sarađujemo kako bismo postigli krajnji cilj”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari