Mugabe: Ostajem na vlasti još nekoliko nedelja 1Foto: EPA-EFE/KIM LUDBROOK

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, obraćajući se u televizijskom prenosu, rekao je da će ostati na vlasti nekoliko nedelja, uprkos intenziviranom pritisku da podnese ostavku, prenosi BBC.

Obraćajući se naciji, Mugabe je, ipak, naveo da će predsedavati kongresom vladajuće partije koji bi trebalo  da se održi u decembru. On se na početku obraćanja rukovao sa vojnim liderima koji su ga stavili u kućni pritvor pre samo nekoliko dana.

Mugabe je rekao da je svestan „čitavog niza razloga za zabrinutost“ uključujući ekonomiju koja prolazi kroz težak period, prenosi AP. Takođe je rekao da treba „naučiti praštati i rešavati poteškoce u drugarskom duhu“, i ne dozvoliti da prevlada ogorčenost. Mugabe je večerašnje obraćanje završio rečima „hvala i laku noć“ .

Zimbabveanci su se večeras okupili u očekivanju slavlja povodom Mugabeove ostavke, ali umesto toga, izgleda da on pokušava da ostane na vlasti uprkos vladajućoj partiji, koja ga je smenila sa funkcije svog lidera, zaključuje AP.

Ranije danas javljeno je da se predsednik Zimbabvea Robert Mugabe složio se da ode sa vlasti nakon 37 godina. To je tvrdio izvor upoznat sa pregovorima Mugabea i vojske, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari