Soroš: Laži Orbanove kampanje 1Foto: EPA/ANDREAS GEBERT

Ne mogu više ostati tih jer se bojim da najava, 0da će mađarske obaveštajne službe početi istragu znači da će neke nevladine organizacije i neki lideri biti proganjani, izjavio je američki milijarder Džordž Soroš u ponedeljak i istakao da kampanja Orbanove vlade sadrži laži koje namerno dezinformišu Mađare u vezi sa Sorošovim stavovima.

Američki investitor i milijarder Džordž Soroš u ponedeljak je izjavio da je kampanja Orbanove vlade protiv njega iskrivljena i sadrži potpune laži koje namerno dezinformišu Mađare i da želi da skrene pažnju građana s velikih problema i zato nastoji da stvori spoljnog neprijatelja.

Osamdesetšestogodišnji Soroš, poreklom je mađarski Jevrejin koji je zbog dugotrajne podrške liberalima i vrednostima otvorenog društva u istočnoj Evropi u sukobu s desničarskim nacionalistima, pogotovo s vladom mađarskoga premijera Viktora Orbana.

Orban, koji će se suočiti s izborima u aprilu 2018., prošli mesec je svojim glasačima izrekao sedam tvrdnji koje je pripisao Sorošu.

U jednoj od njih, kako tvrdi, Soroš poziva Evropsku uniju da smesti milion izbjeglica na godinu dana i da svakome plati hiljadu evra.

„Izjave … sadrže iskrivljenja i potpune laži koje namerno dezinformišu Mađare u vezi sa Sorošovim stavovima o migrantima i izbeglicama“, saopštio je Sorišov fond otvoreno društvo.

„Mađarski zdravstveni i obrazovni sistem su u velikim problemima, a korupcija u zemlji je uzela maha. Sadašnja vlada želi da skrene pažnju građana s tih problema, zato nastoji da stvori spoljnog neprijatelja. Vlada je u tu svrhu izabrala DŽeordža Soroša“, navodi se u izveštaju.

Svaka od sedam izjava iskrivljena i lažna, ističe Fondacija Soroš i navodi da je Soroš predložio da se godišnji prihvata 300 hiljada migranata u EU samo dok jača kontrola granica EU i da se migranti unutar EU premeštaju dobrovoljno, a ne obavezno, kao što to tvrdi Budimpešta.

Soroš ističe da nije predložio isplate migrantima, nego subvencije EU, zemljama članicama, kako bi se lakše nosile s problemom migracija.

U izbornoj kampanji u kojoj Orban traži četvrti mandat njegova stranka Fidesz postavila je niz plakata kojima se Mađari upozoravaju: „Nemojte dozvoliti Sorošu da se zadnji smeje“ uz crnobelu fotografiju nasmejanog Soroša. Na nekom plakatu moglo se pročitati i dopisano ‘smrdljivi Jevrejin’.

Mađarska vlada je demantovala da su plakati antisemitski i ponovo ih je iskoristila u promociji „nacionalnih konsultacija o Soroševom planu“ s glasačima.

U isto vreme, uvela je ograničenja na rad nevladinih organizacija za koje tvrdi da ih „finansira Soroša“, prenosi Bluomberg i podseća da je Vlada u Budimpešzi namwravala da zatvori ugledni Univerzitet koji takođe finansira Soroš.

Orban optužuje Soroša da želi da transformiše Evropu u smeru „post-hršćanskog i post-nacionalnog sveta“, dok se on sam predstavlja kao zagovornik „iliberalne demokratije“ prema uzoru na Tursku i Rusiju.

„Ne mogu više ostati tih jer se bojim da nedavna najava da će mađarske obaveštajne službe početi istragu znači da će ne samo organizacije nego i pojedinačni lideri biti proganjani“, rekao je Soroš u intervjuu Fajnenšel Tajmsu.

On je dodao da Orbanova kampanja „potpiruje antimuslimanske sentimente i koristi antisemitske stilske figure koje podsećaju na tridesete godine“, na period uspona nacista pre početka Drugog svetskog rata.

Odbor za nacionalnu bezbednost mađarskog parlamenta u utorak treba da raspravlja o rezultatima istrage mađarskih obavještajnih službi, što pokazuje da je mađarski „obračun“ sa Sorošom i njegovim Fondom otvorenog društva dostigao novi, alarmantniji nivo, ocenio je Fond Soroša. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari