Ukrajinski ambasador: Ostaje stav da Rusija zloupotrebljava Srbiju 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ukrajinski ambasador Oleksandr Aleksandrovič u prvom intervjuu za srpske medije po povratku iz Kijeva kaže da stav koji je podigao prašinu u Srbiji ne menja. Kako je izjavio za B92.net, rezultat konsultacija koje je imao u Kijevu nakon što je „povučen“ iz Beograda je komentar ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, koji je „skoro isti kao njegov stav“.

On je više puta dosad izazivao mnogo pažnje srpskih zvaničnika i medija u Srbiji, a poslednji put kada je rekao da „Rusija zloupotrebljava Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala rat na Balkanu“. O ovoj izjavi kaže da „ne znači da Srbija ne vodi samostalnu spoljnu politiku“.

„U to ne želim da se mešam, ali suština je u unutrašnjoj politici Rusije. Kada imate korumpiran i kriminalizovan režim, želite da i vaši susedi budu takvi, da biste mogli da pravite biznis i skrenete pažnju svog siromašnog naroda“, rekao je Aleksandrovič za B92.net.

Za odnos Srbije i Ukrajine kaže da je dugo sve bio u redu, ali da je Srbija zatim glasala „protiv Ukrajine“, odnosno rezolucije o ljudskim pravima na Krimu.

„Šta se desilo? To morate da pitate Dačića, ja ne mogu da ga pitam“, rekao je ambasador objašnjavajući da već 14 meseci čeka na audijenciju kod šefa srpske diplomatije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari