Site name

Krstičević: Neophodna jača saradnja između zemalja

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević ocenio je danas da je područje Jugoistočne Evrope i dalje nestabilno i da su za jačanje bezbednosti potrebni veća sinergija institucija unutar države i jača saradnja između zemalja.

Piše: FoNet

Zagreb 23. novembar 2017. 13:24

Krstičević: Neophodna jača saradnja između zemalja

Zagreb Foto: www.wikipedia.org

Evropa je puno drugačija nego pre samo nekoliko godina, izjavio je Krstičević u Zagrebu, na otvaranju međunarodne konferencije "Sigurnosni izazovi za Evropu".

Krstičević je kao bezbednosne trendove u Evropi naveo rast nestabilnosti, ubrzane i teško predvidljive promene i blisku povezanost unutrašnje i spoljne bezbednosti.

Prema rečima Krstičevića, Jugoistočna Evropa je i dalje pod uticajem posledica raspada Jugoslavije, geopolitičkih interesa na tom području i prelivanja kriza iz evropskog susedstva.

Situacija je dodatno pogoršana dolaskom novih tehnologija i taktika, ekonomskom nerazvijenošću tog prostora, energetskom zavisnošću, političkim podelama unutar Evropske unije i rastom ekstremističkih ideologija i radikalizama, izjavio je Krstičević.

On je konstatovao da postoje značajni nerešeni unutrašnji politički problemi, međuetničke tenzije, sve jači nacionalni i verski ekstremizmi, loši ekonomski uslovi, korupcija unutar državnih institucija i nedostatak konsenzusa o članstvu u evroatlantskim integracijama.

Sve to predstavlja izvor pogoršanja sigurnosne situacije, rekao je Krstičević i ocenio da je, uprkos svemu, saradnja između država Jugoistočne Evrope jako dobra, javlja HINA.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.