U Egiptu likvidirano 30 terorista nakon napada u džamiji 1Foto: FoNet /AP

Pripadnici egipatske policije ubili su 30 militanata tokom protivterorističke operacije, javio je „Skaj njuz Arabija“.

Dok je egipatska vojska saopštila da su borbeni avioni pogodili nekoliko vozila, korišćenih u napadu na džamiju na Sinajskom polustrvu, uništviši ih i ubivši sve putnike. Kako se dalje navodi vozila su pogođena u području napada na džamiju, koji je izveden u petak u sinajskom mestu Bir al- Abed, nasmrtonosnijem terorističkom aktu islamskh ekstremista u modernoj istoriji Egipta.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali je teroristička organizacija Islamska država ranije najavljivala da će iskoreniti sufiste na Sinaju i u Egiptu, a u toj džamiji su se okupljali upravo sufisti. Lokalna grana Islamske države širi pobunu na Sinaju gde se vladine snage bore već godinama protiv ekstremista. U džamiju, koja je bila meta napada dolazili su sufisti, članovi mističnog pokreta islama.

Teroristi su likvidirani u selu Risan u centralnom delu Sinajskog poluostrva. Osim toga, egipatska avijacija uništila je nekoliko automobila uključenih u napad na džamiju. Televizija navodi da snage bezbednosti nastavljaju potragu za terorističkim uporištima.

Teroristi su juče upali u džamiju na severu Sinajskog poluostrva, aktivirali bombu, a potom počeli da pucaju na ljude koji su istrčavali iz zgrade. Prema najnovijim informacijama, poginulo je 235 osoba, a 130 je povređeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari