Desnica u Hrvatskoj protiv muzeja “Galeb” 1

Na putu da postane evropska prestonica kulture, Rijeka planira da obnovi Titov
brog „Galeb“ i da ga pretvori u muzej.

Tome protivi ekstremna desnica, zgrOžena tim planom I odlučna u nameri da zakopa Titovu komunističku prošlost i oživi narativ državnog nacističkog režima tokom Drugog svetskog rata, piše NJujork tajms.

„Nekada industrijski centar, luka Rijeka na rubu Kvarnerskog zaliva ima ogromnu ambiciju da se pretvori u veliki umetnički centar na putu da postane evropska prestolnica kulture“, piše list.

Evropska unija dodelila je ovu titulu Rijeci, trećem najvećem hrvatskom gradu, kao deo kampanje proslave raznolikosti 28 članica. Gradski zvaničnici odvojili su oko 20 miliona evra za obnovu propale infrastrukture i razmišljaju o potrošnji 30 milionana evra za jednogodišnju obnovu kulture, navodi
list.

Kao simbol obnove izabran je „relikt iz hrvatske prošlosti“, skoro 80 godina star brod Galeb, koji je pripadao bivšem jugoslavenskom vođi Josipu Brozu Titu. Nekad slavljeni brod Jugoslavenske ratne mornarice, koja ga je koristila za vežbe, godinama trune u riječkoj luci, piše NJujork tajms.

„Galeb sada predstavlja nadu za grad koji se bori kako bi oživeo svoju ekonomiju nakon skoro potpunog kraha teške industrije i proizvodnog sektora u kasnim osamdesetim godinama. Ako zvaničnici uspeju u nameri, Titov brod će postati muzej koji će prikazivati kompleksnu istorije Rijeke
i postati tačka ponosa nacije“, navodi američki dnevnik..

„Međutim, Titovo kontroverzno nasledstvo preti ovom planu. Nacionalisti ekstremne desnice, koji su u poslednjim godinama dospeli u centar hrvatske političke scene, oštro mu se protive. Odlučni su u nameri da zakopaju Titovu komunističku prošlost i ožive narativ državnog nacističkog režima tokom Drugog svetskog rata“, piše NJujork tajms.

„Za neke liberalne političare u Hrvatskoj, restaurirana jahta Galeb bila bi savršen simbol Titovih veza s gradom i regijom. Ali, ekstremno desni nacionalisti izjednačavaju Tita s opresivnom Jugoslavijom, koja se nasilno raspala nakon njegove smrti 1980. godine“.

„Nacionalisti žele izbrisati njegovo ime iz udžbenika, podseća list i dodaje da je Zlatko Hasanbegović, bivši hrvatski ministar kulture i ultranacionalist, vodio je uspešnu kampanju za uklanjanjem njegovog imena sa centralnog trga u Zagrebu“.

„Dok arhitekti i dizajneri stvaraju planove za nove muzeje, umetničke galerije, muzičke i pozorišne dvorane, uspon ekstremnih nacionalista uzrokuje strah da će Hrvatska krenuti sve više autokratskim stilovima vladanja Mađarske i Poljske“, navodi NJujork tajms.

Malo je verovatno da će obnova Galeba biti zaustavljena, a rad na jahti će započeti krajem godine, konstatuje list. „Nije nam cilj da otvorimo muzej za klanjanje idolima“, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i dodao: „Iako je Tito grešio, on je važna istorijska ličnost duboko
povezana s našim gradom“, prenosi index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari