Incko: Referendum o otcepljenju RS je crvena linija 1Foto: N1

Referendum o otcepljenju Republike srpske od Bosne i Hercegovine bi bila crvena linija i ja ću uraditi sve da do toga ne dođe, izjavio je za Dojče vele visoki predstavnik Valentin Incko.

„Veliko kršenje Dejtona bio bi naravno neki referendum o otcepljenju. To bi bila crvena linija“, rekao je Incko, ocenivši da do secesije Republike Srpske neće doći.

Međunarodna zajednica neće dopustiti prekrajanje granica BiH, rekao je on i dodao da međunarodna zajednica ima sve instrumente u svojim rukama. „Mi imamo mandat UN i mi to nećemo dopustiti“.

Incko je rekao da je prekrajanje granica uvek opasno. „I ono je završeno. I pogotovo što se mene tiče i mog mandata završeno je za BiH. Unutar BiH možemo svašta da radimo, ali hajde da se takmičimo u tome ko će biti uspešniji“, rekao je on.

Upitan o referendumima u RS o Tužilaštvu i Sudu BiH i Visokom predstavniku koji nisu održani, Incko je rekao da njih nije sprečila međunarodna zajednica „Međunarodna zajednica nije intervenisala. Međutim ona je bila potpuno jasna da bi to bilo antidejtonski“, rekao je on.

Upitan da li će koristiti Bonska ovlašćenja, koja Visokom predstavniku daju veliku moć u Bosni, Incko je rekao da nikakve odluke do sada još nije bilo u tom smislu.

Incko je rekao da da je smešno i potpuno suludo optužiti ga da je srbofob i podsetio da je kao dobrotvor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu još 1986. od patrijarha Germana dobio priznanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari