Josipović: Misli o žrtvama i besmislu rata 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je, uoči sutrašnje presude u slučaju „Jadranko Prlić i ostali“ za udruženi zločinački poduhvat u stvaranju tzv. HR Herceg-Bosne, da žrtve moraju biti najvažnije i da presude, kakve god da su, uvek nas moraju povući da razmislimo o stradanjima i uopšte o besmislu rata.

Kada se u aprilu 2010. godine tadšanji hrvatski predsednik Ivo Josipović poklonio bošnjačkim žrtvama Ahmića, ali i stradalim Hrvatima u Križančevom selu, bilo je to veliki korak i nada u tako željeno i dugotrajno pomirenje na prostorima Bosne i Hercegovine, prenosi bh. informativni servis INS.

„Da li su bili konkretni okrivljenici, to ćemo čuti sutra. Ali, mislim da u svakom slučaju uvek moramo voditi računa, ponajpre, o žrtvama i obiteljima žrtvama. A presude, kakve god da budu, uvek nas moraju povući da razmislimo o stradanjima i uopšte o besmislu rata“, rekao je Josipović za bh. informativni servis INS.

Josipović, koji je bio prvi predsednik koji se poklonio žrtvama 116 Bošnjaka ubijenih u napadu jedinica HVO u aprilu 1993. godine, slaže se s ocenama da tzv. Herceg-Bosna nije donela dobro ni samim Hrvatima.

„Dakle, to je bio jedan politički koncept koji nije dao rezultat, koji izaziva kontroverze. U BiH postoji puno nesuglasja među narodima, političkim predstavnicima naroda. Da ima problema, problema ima, ali ja se samo nadam da u BiH ima dovoljno snage da nađe kvalitetan koncenzus o tome kako svoju državu unaprediti, kako je uvesti u Evropsku uniju, a i političke i ekonomske prilike“, rekao je Josipović.

On smatra da se, posle svega, BiH mora okrenuti budućnosti.

„Ja bih rekao da je budućnost pre svega u rukama građana BiH, građana i političkih predstavnika. Bosnu i Hercegovinu čekaju ozbiljni napori da dostigne evropske standarde. Ja verujem da Bosna i Hercegovina to može, ja se nadam da svi to u BiH žele. Jer, ulazak svih zemalja iz regije svima donosi više sigurnosti i bolju ekonomsku perpsktivu“, zaključio je Josipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari