Tilerson: Narodi na Balkanu da napuste "stare animozitete" 1Foto: EPA/ MICHAEL REYNOLDS

Američki državni sekretar Reks Tilerson pozvao je narode na Balkanu da napuste „stare animozitete“ da bi se održao mir u regionu, prenosi Srna.

Tilerson je poručio, kako navode,  da će SAD nastaviti da sarađuju sa partnerima u EU da bi omogućili stabilnost, prosperitet i demokratiju na Balkanu.

„Imate priliku da odredite novi tok istorije, krvne linije ne bi trebalo više da budu linije bitke“, rekao je Tilerson na predavanju o američkom partnerstvu sa Evropom, koje je održao u centru „Vudro Vilson“.

On je naveo da SAD u svetu vide da postoje nove generacije koje će oprostiti prošlosti, iako ne mogu nikada da je zaborave.

„SAD priznaju krhkost Balkana i nastaviće da sarađuju sa partnerima u EU da bi doveli stabilnost, prosperitet i demokratiju u region. Ljudima balkanskih zemalja kažemo da napuste stare animozitete, tako da se mir može održati“, poručio je Tilerson, navodi Srna.

 Tilerson je naglasio da bi SAD bile prve koje bi reagovale na bilo kakav napad na evropskog saveznika u sladu sa klauzulom o obostranoj odbrani člana pet NATO.

Tilerson je naročito kritikovao Rusiju, navodeći da su „njene vojne intervencije u Gruziji i Ukrajini i mešanja u evropske izbore i politiku“ neprihvatljiva i nedostojna odgovorne članice međunarodne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari