Site name

Otvoren put milijarderu Andreju Babišu

Češka vlada podnela ostavku

Češka vlada levog centra premijera Bohuslava Sobotke podnela je u sredu ostavku i otvorila put milijarderu Andreju Babišu, koji je pobedio na izborima prošli mesec, da preuzme vlast.

Piše: FoNet

29. novembar 2017. 18:48

Češka vlada podnela ostavku

Foto: EPA: MARTIN DIVISEK

"Vlada je usvojila svoju ostavku, ostavka će danas biti predata predsedniku", rekao je Sobotka novinarima nakon redovne sednice vlade.

Sobotkina koaliciona vlada, prva je u 15 godina koja je odradila puni četverogodišnji mandat tokom kojeg je zabiležen snažan ekonomski rast, smanjenje nezaposlenosti i rast plata.

Ali, birači umorni od politike, izabrali su na izborima kaznili su tradicionalne stranke.

Babiševa stranka ANO, koja obećava borbu protiv političke korupcije i poslovni pristup upravljanju državom, imala je od toga najveće koristi, iako je bila deo Sobotkinog kabineta sa socijaldemokratima i demohrišćanima.

ANO međutim ne uspeva da pronađe koalicione partnere među ostalih osam parlamentarnih stranaka i planira manjinsku vladu, koja treba da bude imenovana 13. decembra.

Babišu, koji je poreklom Slovak, ne žele za partnera jer je osumnjičen za malverzacije s EU fondovima.

Podršku mu je dala samo mala Komunistička partija, ali njenih 15 glasova nije dovoljno za izglasavanje poverenja u parlamentu, koji ima ukupno 200 poslanika, od čega ANO ima
78.

Babiš će ostati na dužnosti i ako mu se izglasa nepoverenje, dok se ne pronađe neko drugo rešenje, prenose agencije.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.