Ko je bio Slobodan Praljak? 1Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN / POOL

Slobodan Praljak rođen je 1945. u Čapljini, pre rata završio je tri fakulteta i bio je jedan od osnivača HDZ-a, navodi se u biografiji koju je objavio HRT.

Praljak je na Univerzitetu u Zagrebu diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu, na Filozofskom fakultetu filozofiju i sociologiju, a potom režiju na Akademiji za pozorište i film.

Radio je kao voditelj laboratorija za elektroniku u Tehničkoj školi „Nikola Tesla“ u Zagrebu potom na višoj školi predavao „Osnove elektrotehnike, „Teorijsku elektrotehniku i „Teoriju automatske regulacije“. Od 1973. postaje „slobodni umetnik“ i počinje režirati u pozorištima u Hrvatskoj i BiH.

U odbranu Sunje uključuje se 1991. godine, a 1993. godine imenovan je komadantom HVO-a.

Kao dobrovoljac učestvovao je u „Oluji“ na pravcu Hrvatska Kostajnica – Dvor na Uni.

Penzionisan je, na lični zahtev, 1995. godine, a posle penzionisanja radio je kao direktor, zatim kao predsednik Nadzornog odbora u fabrici Chromos boje i lakovi i sarađivao sa s firmom Sigma iz Amsterdama koja se bavi proizvodnjom boja za brodove.

Praljak je prvostepenom presudom Haškog suda osuđen na 20 godina zatvora, a teretilo ga se za zločine počinjene 1993. u BiH. Suđenje za zločine počinjene 1993. u BiH u Haškom tribunalu počelo je 2006., godine nakon što su se svi optuženi (Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić) sami predali sudu.

Prvostepena presuda doneta je 2013, a Žalbeno veće Haga u sredu je u Hagu potvrdilo Praljkovu prvostepenu kaznu od 20 godina zatvora.

Nakon toga on im je rekao „General Praljak nije ratni zločinac i s prezirom odbacujem vašu presudu“ te popio sadržaj iz bočice od kojega je posle u bolnici preminuo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari