Site name

Plenković: Praljak je uputio snažnu poruku haškom sudu

Hrvatski premijer Andrej Plenković na početku jutrošnje sednice Vlade još je jednom izrazio saučešće Slobodana Praljka i žaljenje zbog jučerašnjeg događaja kada je haški osuđenik uoči izricanja presude popio smrtonosni otrov, nakon čega je preminuo.

3

Piše: Danas Online

Zagreb 30. novembar 2017. 09:29

Plenković: Praljak je uputio snažnu poruku haškom sudu

Foto: Antonio Bat /Epa

- Iz moralnih razloga sam je sebi oduzeo život, to je događaj bez presedana. Uputio je snažnu poruku haškom sudu kako je presuda nepravedna – rekao je Plenković za Praljka, inače optuženog za teške ratne zločne počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Plenković je ponovio kako su Hrvatska i BiH prijateljske zemlje te podsetio na podršku koju je Zagreb pružao bošnjačkoj strnai tokom rata u BiH, a uperenoj protiv bosanskohercegovačkih Srba.

Premijer je rekao kako će se ispitati mogućnosti revizije presude. Izrazio je saučešće svim žrtvama rata u BiH. Haški sud je sud koji sudi pojedincima, a ne državama i iz toga proizlazi da za Hrvatsku iz ove presude ne proizlazi nikakva odgovornost, naglasio je Plenković.

Podsetio je kako će se redovita sjednica Vlade održati sutra u Osijeku.

Na dnevnom redu današnjeg otvorenog dela sednice Vlade je izjašnjavanje o amandmanima podnesenim na predlog budžeta za 2018. godinu te projekcije za 2019. i 2020. godinu.

Osim toga, jedna od tačaka je predlog amandmana Vlade na Predlog zakona o “hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata” i članovima njihovih porodica.

Na dnevnom redu je i predlog zaključka o davanju prethodne saglasnosti predstavniku Vlade za prihvatanje amandmana drugih predlagača na konačni predlog tog zakona, kao i prijedlog odluke o isplati materijalnih prava i drugih naknada te o visini osnovice za obračun plata u javnim službama.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Đorđe

30. novembar 2017.

ZAŠTO JE SRBIJA OSLOBOĐENA, A HRVATSKA OPTUŽENA ZA “UZP”: U "foto finišu" na samom svom kraju postojanja, Haški sud je donio odluku da je Hrvatska na čelu sa Franjom Tuđmanom bila jedini agresor u BiH. Za Srbiju to nije konstatovano i presuđeno. Srbija jeste pomagala VRS na razne načine i to je Hag konstatovao, ali to je legitimno. To je radio i Iran, Saudijska Arabija, Amerika i dr. i pomagali Muslimane. Neka vojna lica ovdje rođena su došla iz Srbije da brane svoj narod, to je i prirodno i zakonito. To je sud u Hagu i konstatovao kod optuženih srpskih oficira. Milošević je povukao vojnike i oficire sve rođene u Srbiji i apelovao da rođeni u Bosni ostanu ili dođu iz Srbije. Kažem apelovao, jer samo 20% se odazvalo Srba rođeni ovdje i borili se u VRS, to ima evidencija i poznata je NATO paktu i njihovim oficirima smještenim u Srbiji. Da je bilo po naredbi procenat bi bio blizu 100%. Tuđmanove regularne jedinice hrvatske vojske i policije su ulazile u BiH, od početka rata, Sijekovca kod Broda i posavine, pa sve do kraja rata Mrkonjić Grada. Tu je bila i 4.gardijska brigada. Tu su bile i zloglasne "Pume" , pod vodstvom generala hrvatske vojske Ivana Korade. Bile su i mnogie druge jedinice i znam to pouzdano i "nelupam" vjerujte mi. Milošević je, mada ga necijenim čak što više, bio ovdje svjesno ili nesvjesno dalekovidniji od Tuđmana. Tako svi sada u Hrvatskoj, a gledam i advokate u Hagu za navedenu presudu - budale. Govore i izjavljuju da Srbija nije optužena, a Hrvatska jeste optužena. To je samo što je tako zaista tako i bilo. Ja volim Srbiju i srpski narod, ali mi nije bio cilj da branim Miloševića i druge likove, već da kažem istinu. Srbi ranije da su prihvatili Haški sud i bili koperativni i donosili dokaze. Mogli smo mnogo bolje proći, jer neki oficiri su zaista optuženi pravedni, a neki su se ivukli. Mogli smo možda uvesti i genocid u Jasenovcu u čitavu priču i uzročno posljedičnu povezanost kolektivnog mišljenja iz kojeg je proizašao haos, jer ratni zločin nezastarijeva. Mada imamo još drugostepene odluke za Mladića, Karadžića i Stamatovića i može Hag i Srbiju optužiti, ali to bi bilo van svake pravde i prava. Pravo se zasniva na činjenicama i dokazima. iz njih se izvlače zaključci i donosi odluka. To ne bi imali za Srbiju sudije u drugom stepenu za navedene.Pozdrav dobrim ljudima i čisto da se zna istine i pravde radi.

Branko

30. novembar 2017.

Ja sam razumeo da se Praljak ubio

Todor

30. novembar 2017.

Jedan zločinac, bivši pozorišni reditelj, uspeo da izrežira predstavu i izvede je kao monodramu i narod ovog podneblja pretvori u ostrašćenu publiku. Sada „publika“ i državni vrhovi raspravljaju o tome dali je zločinac, heroj, kukavica ili junak i dovode u pitanje pravednost suda. Zločinac postigao ono što je želeo. Niko više ne pominje njegove žrtve kojima nije pružena prilika da biraju kako će umreti. Deca umirala nasilno, omladina ginula a da nije stigla da se reprodukuje, starci molili smrt da požuri. Sve je to sada nevažno, važna je njegova melodramska smrt na „pozornici“.