Deklaraciju o Domovinskom ratu staviti van snage 1

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Hrvatske pozdravlja do sada iznesene zaključke iz presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu „Prlić i drugi“.

„Želimo izraziti zahvalnost svima koji su uložili u rad MKSJ-a i time osigurali da se proces uspostavljanja pravde vodi unatoč tome što Republika Hrvatska i druge zemlje u regiji nisu bile u stanju objektivno i sukladno standardima voditi postupke za utvrđivanje odgovornosti za zločine. Ovo je trenutak u kojem se Republika Hrvatska s posebnom pozornošću treba osvrnuti na nasljeđe MKSJ-a i pokrenuti ozbiljan proces suočavanja s prošlošću. Ignoriranjem i negiranjem nasljeđa ovog suda Hrvatska ne može graditi odgovorno društvo temeljeno na principu vladavine prava.

U cilju ostvarenja odgovornog, slobodnog i pravednog društva, predlažemo predstavnicima vlasti da pokrenu postupak stavljanja van snage Deklaraciju o Domovinskom ratu. Ovaj dokument ne temelji se na istini, monopolizira i sprečava slobodan javni govor o ratovima devedesetih godina te zatvara prostor analize, istraživanja, rasprave i diskusije koja se temelji na utvrđenim činjenicama. Kako bismo zaštitili vrijednosti demokratskog i slobodnog društva ne smijemo dopustiti da se očite laži institucionalno štite, onemogućavajući time slobodnu javnu raspravu“, ističu u Inicijativi.

Kako ukazuju, člankom drugim Deklaracije o Domovinskom ratu konstatira se sljedeće: „Republika Hrvatska vodila je pravedan i legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica“. „Navedeno je najočigledniji primjer neusklađenosti Deklaracije s presudama MKSJ-a koje su jasno utvrdile međunarodni karakter oružanog sukoba između Republike Hrvatske i BiH, pri tom utvrdivši da je Hrvatska imala kontrolu nad vojnim snagama Hrvata u BiH, a utvrđen je i politički cilj odvajanja dijela teritorija BiH te njegovo pripajanje Republici Hrvatskoj“, navode iz Inicijative.

Iako MKSJ presuđuje na temelju individualne kaznene odgovornosti, dodaju iz Inicijative, mi kao građani Republike Hrvatske kao i predstavnici vlasti naše države, moramo dati nedvosmislenu osudu politike koju je tadašnje vodstvo na čelu s Franjom Tuđmanom vodilo u Bosni i Hercegovini. „Mi, Inicijativa mladih za ljudska prava se obvezujemo kako ćemo ustrajno raditi na ostvarenju društva mira, tolerancije i pravde, stalno podsjećajući na odgovornost za počinjene zločine i za agresiju na Bosnu i Hercegovinu“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari