Čović: Zločinačka presuda liderima " Herceg- Bosne" 1Foto: wikipedia

Predsedavajući Predsedništva BiH i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je da je haška presuda liderima „Herceg-Bosne“ zločinačka prema svakom časnom predstavniku Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskom narodu.

„Ova presuda je zločinačka prema svakom časnom predstavniku i Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskog naroda i mi na to vreme moramo biti ponosni. Na taj način smo očuvali ne samo hrvatski narod, već i BiH. Da nije bilo Hrvatskog vijeća obrane, BiH sasvim izvesno danas ne bi bilo. Da nije bilo Hrvatske i njene politike prema BiH – nje u ovako međunarodno priznatim granicama danas ne bi bilo“, ocenio je Čović.

„S te strane nam to treba biti ohrabrenje, a s druge strane treba sprečiti bilo kakvu harangu koja može uslediti od onih koji bi želeli da iskoriste ovakve obrise presude na procese koji se već dugo planiraju u BiH“, rekao je Čović tokom posete Hrvatskoj akademiji nauka i umetnosti u Zagrebu.

On smatra da je potrebno posvetiti se osuđenicima u Hagu, onome što im dalje sledi, i njihovim porodicama.

„Onaj krst koji su oni nosili poslednjih 13 i po godina nije na jedan odmeren način preuzeo svako od nas u BiH. Niko od njih, pa ni po duhu ovog iščitanog u sudnici Žalbenog veća nije vodio neki svoj rat ili imao svoje lične zadatke u BiH“, rekao je Ćović.

Čović kaže i da je posojala želja da se jedna takva aktivnost prikaže kao udruženi zločinački poduhvat što, kako kaže, Hrvati aposlutno s bezbroj činjenica odbacuju.

“Ono što nama smeta je izvlačenje iz konteksta, selektivan pristup problemu je nešto što je uveliko moglo do kraja narušiti odnose u BiH. Zadatak koji imam ispred sebe kao predvodnik koji sprovodi politiku hrvatskog naroda je da se to ne dogodi. Jer to je ona brutalna provokacija s tog nivoa koja dolazi spolja, a takvih će biti i unutar BiH, našega okruženja“, oceni je Čović, prenosi Hina.

On je najavio da će razgovarati s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

„Moramo osnažiti poziciju najmalobrojnijeg naroda u BiH, jer dok su Hrvati konstitutivan narod u BiH to je najbolja zaštita i garancija BiH kao evropske moderne države. Ne bude li Hrvata kao konstitutivnog naroda, jasno je da je budućnost u BiH upitna i neizvesna“, rekao je on.

Potrebno je, kako je rekao, mobilizovati hrvatski narod da svi kao jedan stanu u zaštitu onoga vrednosti tzv. Domovinskog rata, “bez obzira na ono što moramo svi priznati, a to je da je na svim stranama bilo zločina“.

Svako treba da odgovara za svoj zločin bez obzira o kome se radi i na kojem području je učinjen, istakao je Čović.

Povodom presude Praljku i grupi, Čović smatra da je potrebno poslušati one koje razumeju međunarodno pravo i videti koji su elementi na kojima treba delovati.

„Moramo naći meru kako se ne bi na pogrešan način iščitavala ova presuda jer već postoje strašni komentari koji nemaju nikakve veze s pravnim utemeljenjem, o odgovornosti Hrvatske. Nije se ovde sudilo Hrvatskoj, ovde se jasno znalo kakav je odnos. Mi u BiH moramo formalno-pravno tražiti elemente zaštite kao i Hrvatska koja ne sme više ostati po strani“, poručio je Čović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari