Tilerson ostaje državni sekretar 1Foto: EPA-EFE KEVIN DIETSCH POOL

Vašington je odbacio izveštaje da će državni sekretar Sjedinjenih Država Reks Tilerson biti smenjen. Portparolka Bele kuće Sara Sanders je izjavila da će Tilerson „nastaviti da vodi Stejt department“ i dodala da izveštaji o smeni „nisu tačni“.

Prethodno su mediji citirali neimenovane zvaničnike da postoji plan da Tilerson bude smenjen i da na njegovo mesto dođe šef Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majk Pompeo. Izveštaji su se najpre pojavili u Njujork tajmsu i Veniti feru, koji su citirali izvore iz vlade. Zatim je AP citirao dva neimenovana zvaničnika iz Bele kuće koji su rekli da se razgovara o smeni, nakon čega je i agencija Rojters navela slične izjave izvora iz administracije. Po tom navodnom planu, Pompea bi u CIA zamenio republikanski senator Tom Koton, a do smena bi trebalo da dođe već u decembru ili januaru. Njujork tajms je naveo i da još nije jasno da li je predsednik Donald Tramp to odobrio. „Predsednik je samo rekao: Reks je tu. A kada predsednik izgubi poverenje u nekoga, taj više neće raditi ovde“, rekla je Sanders.

Odnosi Trampa i državnog sekretara nisu najsjajniji, piše Bi-Bi-Si. Već neko vreme kruže glasine o tome da je predsednik razočaran Tilersonom, a njih dvojica su imali brojne nesuglasice oko spoljnopolitičkih pitanja, naročito kada su u pitanju Iran i Severna Koreja.

„Rekao sam Reksu Tilersonu, našem divnom državnom sekretaru, da gubi vreme pokušavajući da pregovara sa malim čovekom raketom“, napisao je Tramp na Tviteru 1. oktobra aludirajući na severnokorejskog lidera Kim Džong Una, kojeg tako naziva. U junu su predsednik i državni sekretar davali kontradiktorne izjave o sporu između Saudijske Arabije i Katara.

Tilerson je na mestu državnog sekretara od januara, a njegovo imenovanje je obeleženo kontroverzom pošto je bio u bliskoj vezi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom zbog svojih poslovnih ugovora sa Rusijom, a Trampova administracija je pod istragom zbog navodne povezanosti njegove izborne kampanje sa ruskim zvaničnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari