Izraelski avioni bombardovali iransku bazu u Siriji? 1

Izraelski borbeni avioni napali su rano jutros vojnu bazu koju Iran gradi kraj sirijskog glavnog grada Damaska, prenose izraelski mediji izveštaje sirijskih medija bliskih predsedniku Bašaru el-Asadu.

Udari su izvedeni iz vazdušog prostora Libana, a meta je bila kraj grada Al-Kisva, 13 kilometara južno od Damaska. Jake eksplozije su usledile. Sinoć je TV kanal libanskog Hezbolaha Al-Manar izvestio da su izraelski avioni leteli nad južnim Libanom.

Sirijska protiv-vazdušna odbrana je ispalila rakete na izraelski avion, javio je Skaj njuz Arabija, a Vlada Sirije nije za sada ništa komentrisala.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji, povezana sa opozicijom te zemlje, saopštila je da su se jake eksplozije čule u području Damaska i da je nestalo struje u nekoliko delova grda.

Izraelski zvaničnici su odbili da komentarišu ove izveštaje.

U novembru je BBC izvestio da Iran gradi stalnu vojnu bazu u Siriji unutar kompleksa koji koristi sirijska vojska kraj Al-Kisve.

Snimci iz vazduha napravljeni u januaru, martu i oktobru ove godine pokazuju kako napreduje izgradnja u kompleksu. Od januara su najmanje tri nove zgrade podignute, dok su dve postojeće renovirane.

Originalni kompleks se sastoji od 25 zgrada i služi za smeštaj vojnika, a tamo su i vozila, navedeno je u izveštajima.

Izraelski lideri su više puta izrazili zabrinutost da bi Iran mogao vojno da se utvrdi u Siriji blizu njenih granica i tu ostane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari