Site name

Digitalna valuta – dobar biznis ili prevara

Bitkoin vrtoglavo raste

Digitalna valuta bitkoin premašila je protekle nedelje vrednost od 10.700 dolara i kako se očekuje, ubrzo će premašiti i granicu od 11.000 dolara.

2

Piše: S. D.

03. decembar 2017. 18:14

 Bitkoin vrtoglavo raste

Foto: EPA / FRANCK ROBICHON

Od početka godine bitkoin je udesetostručio vrednost, a ukupna vrednost kriptovalute dostigla je 167 milijardi dolara i veća je od mnogih kompanija - od "Sitigrupe" (165 milijardi), IBM-a (164), "Pepsija" (160)...

Zbog naglog rasta vrednosti virtuelne valute oglasili su se i mnogi ekonomisti, a nobelovac DŽozef Stiglic smatra da bi bitkoin trebalo zabraniti. Neki čak veruju da je bitkoin prevara i da će svako ko trguje tom valutom trpeti posledice. Preovlađujuće mišljenje je da bitkoin služi za pranje prljavog novca, što pristalice ove valute negiraju tvrdeći da se svakom bitkoinu može ući u trag, odnosno sa kog kompjutera je kupljen.

Pojedine srpske firme čiji su računari bili hakovani, odnosno zaključani morali su da plate otključavanje u bitkoinu.

Bitkoin je inače smišljen 2009. a njegovi tvorci su anonimni.

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dejan

03. decembar 2017.

Nisu anonimni . To su obični vredni radnici i seljaci koji su krvavo zaradili novac . Nikakve tu prevare nema . Pravac u haos !

sale

06. decembar 2017.

Bitkoin menja suštinu finansijskog sveta - način plaćanja. Izbacuje centralnu instituciju. Naravno da se neće dopasti onima koji zavise od takvog sistema. A tek će da raste.