Mekmaster: Opasnost od rata sa Severnom Korejom sve veća 1Foto: SHAWNTHEV/EPA

Režim severnokorejskog lidera Kim DŽong Una predstavlja „najveću neposrednu opasnost po Sjedinjene Države, a mogućnost rata SAD sa Severnom Korejom je svakim danom sve veća“, rekao je Herbert Rejmond Mekmaster, savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući, preneo je Gardijan.

„Mislim da je (opasnost) svakim danom sve veća, što znači da smo u trci, zaista smo u trci da razvijemo potencijale da rešimo taj problem“, rekao je Mekmaster, govoreći u subotu na Forumu za nacionalnu bezbednost Regan u Simi Veliju u Kaliforniji.

Upitan da prokomentariše poslednje lansiranje balističke rakete Severne Koreje Mekmaster je rekao da je američki predsednik Donald Tramp posvećen denuklearizaciji Korejskog poluostrva. On je takođe ukazao da bi Kina mogla da uvede strože ekonomske sankcije Severnoj Koreji, pošto, kako je naveo, ona ima „ogromnu prinudnu ekonomsku moć“ nad Pjongjangom. „Ima načina da se s tim problemom suočimo bez oružanog konflikta, ali to je trka zato što je je Kim DŽong Un sve bliži i bliži i nema još mnogo vremena“, rekao je Mekmaster. On je dodao da je u sopstvenim interesima Kine da učini više. „Ne tražimo od Kine da učini uslugu nama ili bilo kome drugom. Tražimo da Kina deluje u sopstvenom interesu jer treba to da uradi i sve smo više uvereni da je u najvažnijim interesima Kine da učini više“, rekao je Mekmaster.

Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost je naglasio da Kina treba da ukine Severnoj Koreji uvoz nafte jer „bez goriva ne možete da ispalite raketu“, te da i on i Tramp smatraju da bi potpuni embargo na naftu „bio prikladan u ovom trenutku“. On je rekao da je malo verovatno da će Kim ublažiti svoj raketni program „bez nekih novih značajnih akcija u obliku mnogo strožih sankcija i bez potpune realizacije sankcija koje su na snazi“.

Agencija za zaštitu SAD od raketnih napada istražuje zapadnu obalu da bi se utvrdila mesta za raspoređivanje novog sistema antiraketne odbrane, reklo je dvoje kongresmena, pošto su raketna testiranja Severne Koreje podstakla zabrinutosti u vezi s tim kako bi zemlja mogla da se odbrani od eventualnog napada. Sistem odbrane zapadne obale bi verovatno bio sličan onome koji je raspoređen u Južnoj Koreji protiv eventualnog napada sa Severa.

Kongresmen Majk Rodžers, koji je član komiteta oružanih snaga i predsedavajući potkomiteta za strateške snage koji nadgleda raketnu odbranu, rekao je da Agencija za raketnu odbranu (MDA) nastoji da rasporedi dodatne sisteme odbrane na zapadnoj obali. „Samo je pitanje lokacije, a MDA daje svoje preporuke kada je reč o tome koja mesta ispunjavaju kriterijume za lokaciju, kao i o tome koji je uticaj životne sredine“, rekao je kongresmen iz Alabame iz republikanskih redova na marginama Foruma za nacionalnu odbranu Regan, izvestio je Gardijan.

Kim se u Severnoj Koreji zahvalio radnicima tokom svoje posete fabrici koja proizvodi gume za ogromno vozilo kojim je transportovana nova međukontinentalna balistička raketa, koja je testirana u utorak. Lansiranje rakete hvasong-15, kojim su prekršene međunarodne sankcije, proslavljeno je u petak javnim okupljanjima i vatrometom u Pjongjangu. Kim je u fabrici takođe zatražio da se ulože napori za povećanje proizvodnje da bi se „zadovoljile potrebe koje svakodnevno rastu za razvoj ekonomije zemlje i za unapređenje kapaciteta nacionalne odbrane“, izvestila je zvanična novinska agencija Severne Koreje, preneo je Gardijan. Kako je agencija navela, Kim je u septembru zadužio fabriku guma Amnokgang da napravi gume za „veliki događaj u novembru“.

Vojska Južne Koreje veruje da poslednja lansirana raketa, koja je preletela 590 kilometara, a onda pala u vode u blizini Japana, može da pogodi mete i na 13.000 kilometara, što bi značilo da joj je Vašington u dometu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari