Evropski lideri pritiskaju Šulca da uđe u koaliciju sa Merkel 1Foto: EPA

Šef nemačke Socijaldemokratske stranke (SPD) Martin Šulc izjavio je da ga lideri evropskih zemalja podstiču da se pridruži konzervativcima Angele Merkel u velikoj koalicionoj vladi.

Ali, kako javlja Dojče vele, SPD je saopštila da neće žuriti sa takvom odlukom.

Šulc je u jednom intervjuu otkrio da je primio brojne telefonske pozive i tekstualne poruke od predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je pokušao da ga ubedi da formira vladajuću koaliciju sa konzervativnim blokom kancelarke Merkel. Govoreći za nemački Algemajne zontagscajtung, Šulc je nagovestio da bi cenio priliku da sarađuje s Makronom i drugim evropskim saveznicima, rekavši da ni Francuska ni Nemačka ne mogu same da zaštite socijaldemokratske vrednosti.

Iako je dugo bio član francuske Socijalističke stranke, Makron je nakon toga formirao svoju sopstvenu centrističku stranku Republika u pokretu. Pored toga, Šulc i Makron dele slične vizije kada su u pitanju reforme Evropske unije, naročito kada se radi o povećanju ulaganja u Evropu i stvaranje novog distributivnog fonda Evropske unije. Šulc je rekao i da ga je grčki premijer Aleksis Cipras upozorio da ne propusti „ovu odlučujuću fazu u Evropi“. Cipras je, kako se navodi, lideru SPD-a rekao da poštuje prvobitnu odluku ove stranke da ne ulazi u koalicionu vladu. Međutim, grčki premijer je naglasio da je biti deo vlade u Berlinu „preduslov zajedničke borbe za neophodne progresivne reforme i demokratizaciju Evrope, za socijalna prava i borbu protiv nezaposlenosti mladih“.

Socijaldemokrate nisu bile voljne da započnu pregovore o formiranju takozvane velike koalicije najvećih nemačkih stranaka sa Hrišćansko-demokratskom unijom Angele Merkel (CDU) i njenom sestrinskom strankom, Hrišćansko-socijalnom unijom Bavarske. SPD je prvobitno isključila bilo kakvu mogućnost da učestvuje u velikoj koaliciji nakon što je postigla slabe rezultate na izborima u septembru. Međutim, kancelarka Angela Merkel je sada pod pritiskom da oformi novu vladu nakon što su razgovori sa Zelenima i Slobodnim demokratama propali prošlog meseca. Matematički gledano, samo savez sa SPD bi joj doneo većinu u Bundestagu, što znači da bi neuspeh u pregovorima sa Šulcom mogao da dovede do novih izbora ili da je primora da pokuša da oformi manjinsku vladu.

„CDU ne može tek tako da izađe sa zahtevom da SPD u najkraćem mogućem roku pristane da učestvuje u formiranju naredne savezne vlade“, rekla je premijerka zapadne nemačke savezne države Rineland-Palatinate i član SPD-a Malu Drajer za Velt am zontag. Potpredsednik SPD Ralf Stegner je za isti list rekao da smatra da pregovori o koaliciji ne bi trebalo da počnu pre januara. Hans Ajhel, bivši nemački ministar finansija za vreme Gerharda Šredera, izneo je spekulacije da bi nova velika koalicija provela samo dve godine na vlasti, umesto da potraje tokom celog četvorogodišnjeg mandata. Ajhel je rekao da ga ne privlači ideja nove CDU/CSU-SPD vlade, ali i da je to iz evropske perspektive neophodno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari