Američki Vrhovni sud podržao zabranu putovanja 1Foto: Freeimages

Američki Vrhovni sud je doneo odluku da zabrana putovanja za državljane iz šest muslimanskih zemalja može potpuno da stupi na snagu.

Ta odluka će podupreti Trampovu politiku zabrane putovanja za državljane Čada, Irana, Libije, Somalije, Sirije i Jemena.

Sedam od devet sudija je ukinulo u ponedeljak zabrane koje su na tu politiku prethodno uveli niži sudovi. Federalni apelacioni sudovi u San Francisku, Kaliforniji i Ričmondu u Virdžiniji će saslušati ove nedelje argumente o tome da li je najnovija verzija Trampove politike zakonita. Vrhovni sud je ukazao da očekuje da ovi sudovi donesu odluke „uz prikladne izveštaje“. Slučaj će na kraju ponovo biti vraćen u Vrhovni sud.

Portparol Bele kuće Hogan Gidli je rekao da Bela kuća „nije iznenađena“ odlukom Vrhovnog suda. Američki državni tužilac Džef Sešens je rekao da sudska odluka predstavlja „suštinsku pobedu za bezbednost i sigurnost američkog naroda“. Međutim, Američka unija za građanske slobode (ACLU) je saopštila da to što je predsednik prošle nedelje retvitovao video-snimke britanske ekstremno-desničarske grupacije ukazuje na to da diskriminiše islam.

„Predrasuda predsednika Trampa prema muslimanima nije tajna – to je više puta potvrdio, uključujući i prošle nedelje na Tviteru“, rekao je advokat ACLU Omar Džadvat. Američki predsednik ističe da je ova zabrana neophodna zbog nacionalne bezbednosti, ukazujući na terorističke napade u Parizu, Londonu, Briselu i Berlinu. Međutim, federalne sudije su zabranu blokirale, ukazujući da je Trampov izborni štab tu politiku predstavljao kao „zabranu za muslimane“ i kao njegov apel da se „muslimanima uvede potpuna zabrana ulaska u SAD“. Niži sudovi širom SAD su saopštili da se politikom Trampa krši prvi amandman američkog ustava koji se tiče slobode veroispovesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari