Tramp priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela 1Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Predsednik Donald Trump će u sredu da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela uprkos intenzivnom arapskom, muslimanskom i evropskom protivljenju potezu koji bi mogao erodirati decenije američke politike uz rizik potencijalno nasilnih protesta.

Trump će dati uputstvo Stejt departmentu da započne višegodišnji proces premeštanja američke ambasade iz Tel Aviva u sveti grad, saopštili su američki zvaničnici u utorak.

Ostaje nejasno, međutim, kada bi mogao stvarno da preduzme taj korak, koji je određen u američkom zakonu, ali je zbog razloga nacionalne bezbednosti odložen više od dve decenije.

Bliskoistočni i lideri šitom sveta upozoravaju da bi ovaj potez mogao izazvati nasilne proteste i komplikovati mirovne napore Bliskom istoku.

Reagovanja

Najava da će amerika preseliti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim izazvala je reakcije koje idu od poziva da se zadrži status kvo svetog grada do izraza zabrinutosti zbog mogućeg talasa nasilja do poziva da se to dogodi što pre, javio je AP.

Ministarka pravde Izraela Ajelet Šaked je izjavila da ne treba biti zabrinut oko najave Vašingtona da seli ambasadu u Jerusalim. „Ako arapski lideri preduzmu mere da spreče nemire do njih neće ni doći,“ rekla je ona. Šaked je rekla da Tramp ne sme da dozvoli da ga zaplaše arapske pretnje nasiljem.

Poglavar Katoličke crkve papa Franja je pozvao na očuvanje statusa kvo Jerusalima da bi tako mudrost prevagnula te se izbegao novi sukob. On je izrazio duboku zabrinutost uz podsećanje da je Jerusalim jedinstveno sveto mesto za Hrišćane, Jevreje i Muslimane koje je posebno važno za mir.

Turski zvaničnici su upozorili da bi priznavanje Jerusalima kao prestonice Izraela pogoršalo već komplikovanu situaciju na Bliskom Istoku. Premijer Binali Jildrim je izjavio da bi to situaciju u regionuučinilo nerešivom dok je ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu pred susret sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom u sedištu NATO u Briselu rekao da se ceo svet protivi toj nameri Vašingtona jer bi to bila teška greška koja bi sa sobom donela haos i nestabilnost.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson je izrazio zabrinutost oko trampove namere ali je upozorio da treba sačekati i videti šta će se tačno dogoditi. On je rekao da zvanični London nema nameru da seli svoju ambasadu iz Tel Aviva.

Zvanični Bejrut nije reagovao na najave iz Vašingtona ali su dva vodeća dnevnika na naslovnim stranama oštro kritikovala Trampovu nameru u vezi Jerusalima poredeći ga sa britanskim ministrom spoljnih poslova Arturom Balfurom koji je Palestinu obećao jevrejskom narodu uz naslove da je Jerusalim prestonica Palestine.

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova je ocenilo da je Trampova namera kulminacija zločina, odnosno otimanja Palestine i raseljavanja palestinskog naroda i pozvalo arapske zemlje da prekinu proces normalizacije odnosa sa Izraelom.

Zvanični Peking je takođe izrazio zabrinutost zbog pogoršavanje tenzija u regionu. Portparol ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je je izjavio da je pitanje Jerusalima komplikovano i osetljivo, dodajući da sve strane treba da izbegnu podrivanje osnova za rešavanje palestinskog pitanja i ne izazivaju novi sukob.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari