Site name

Povodom priznanja Arno Gujona da je bio deo francuskog desničarskog Bloka Identitarci

Obožavalac Srba među borcima protiv "islamizacije"

* U jeku svetske krize sa migrantima desni ekstremisti iz Bloc identitaire poznati su po tome što se protive dolasku izbeglica u Evropu

Ime Arno Gujona, Francuza sa srpskim državljanstvom, supruga Ivane iz Loznice, uglavnom se vezuje za humanitarni rad preko njegove organizacije "Solidarnost za Kosovo" čiji je cilj pomoć srpskim enklavama.

6

Piše: I. Š. M.

Beograd 06. decembar 2017. 14:06

 Obožavalac Srba među borcima protiv "islamizacije"

Foto: FoNet/MUP Srbije

"Upoznao sam srpski narod u teškim trenucima. Upoznao sam ga tamo gde je najizvorniji, ali i najugroženiji. Sada, kada se oblaci razmiču nad Srbijom, želim da sa njim ostanem u toj budućnosti, koja će biti bolja, u to sam siguran. Iako nemam ni kap srpske krvi, Srbija teče mojim venama", kazao je ranije Gujon.

NJegovu humanost niko ne osporava niti doprinos njegove organizacije koja, kako kaže, deluje apolitično. Iza nje, tvrdi, stoji 12.000 donatora iz čitave Francuske čija se pomoć Srbima na Kosmetu u prethodnih 13 godina meri milionima evra. Međutim, široj javnosti nisu bile poznate veze Gujona sa francuskim desničarskim pokretom Identitarci (Les Identitaries), što je kap koja je "prelila čašu" tokom nedavnog intervjua koji je Gujon dao za N1.

Delu srpske javnosti je možda najviše zasmetalo to što je Gujon pokušao da minimizira svoje veze sa ovim ekstremnim pokretom. Iako je priznao svoju vezu sa Identitarcima, navodeći da je član pokreta bio svega šest meseci, Vajs Srbija prenosi da je njegova veza sa njim znatno duža, te da je novembra 2010. objavio svoju predsedničku kandidaturu u 15. arondismanu u Parizu, kada je na konferenciji za novinare kazao da je deo pokreta još od njegovog osnivanja. "Pripadam evropskoj kulturi, evropskoj naciji, evropskoj krvi. Ja sam autohtonog soja", rekao je na tada upotrebivši izraz soj koji je popularan među ekstremnim desničarima i označava da je neko "pravi Francuz", piše Vajs Srbija.

Tokom prikupljanja potpisa za predsedničku kandidaturu, Gujon je predstavljan i kao član izvršnog odbora pokreta. U jednom intervjuu "islamizaciju" je opisao tada kao ozbiljan problem kome treba stati na put "uzimajući stvari u svoje ruke". On se protivio širenju ponude halal ishrane, molitvi na javnim mestima, predstavljajući te poteze kao "islamizaciju protiv koje se moramo boriti, jer ako to ne uradimo nećemo moći slobodno da živimo u Francuskoj i Evropi".

U jeku svetske krize sa migrantima desni ekstremisti iz Bloc identitaire poznati su po tome što se protive dolasku izbeglica u Evropu. "Mi želimo da sarađujemo s libijskom obalskom stražom i da izbeglice vraćamo u Libiju", nedavno je kazao Danijel Fis, jedan od nemačkih lidera tog pokreta.

Blok identitarci osnovali su pre 14 godina članovi ekstremno desničarske grupe Unite radicale koja je zabranjena pošto je njen simpatizer izveo neuspeli atentat na tadašnjeg francuskog predsednika Žaka Širaka 2002. Identitarcima su se ubrzo priključili i neki članovi Nacionalnog fronta.

Blok je optuživan da je distribuirao supe sa svinjskim mesom da bi se uvredili Jevreji i muslimani u Strazburu, Nici, Parizu i Antverpenu... Propagiraju brojna politička učenja uključujući i katoličko socijalno učenje, direktnu demokratiju, decentralizaciju, neomarksistički evropski socijalizam.

Pre šest godina Blok identitaraca je organizovao skup u Lionu prvobitno nazvan "Marš svinja" a posle zabrane policije preimenovan u "skup za slobodu govora". Nekoliko stotina ljudi, kratko ošišanih u roze majicama sa maskama svinja okupilo se po kiši uzvikujući "zig hajl". Poruka skupa je bila sumirana u rečenici osnivača pokreta - "Islam nema mesto u Evropi".

povezane vesti

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Zašto ?

06. decembar 2017.

Uverenja sam da momak nikome ne treba da se pravda. Bio je usamljen u školi kada se usprotivio profesoru koji je smatrao da je medij ligitmni vojni cilj, te bio bombardovan. Bio je usamljen i kada je počeo humanitarni rad jer nešto slično nije radila ni matična zemlja. Između, bio je na strani hrišćanske Francuske i hrišćanske Evrope na kojoj nije usamljen, štaviše, ali ne vidim zlo. Pada mi na pamet da od ovog čoveka žele da naprave Brejvika, a on to nije, ni u primislima.

Milivoje Radaković

06. decembar 2017.

"... smatrao da je medij ligitmni vojni cilj, te bio bombardovan." Koliko je "medija" bilo bombardovano u Srbiji, rođače? 1 (slovima: JEDAN). Zašto samo 1? Zato što je samo taj imao u podrumu zgrade vojni komunikacioni centar. Medijske kuće teško da mogu da budu legitimna vojna meta, ali zato vojni komunikacioni centri to sigurno jesu...

Lidija

07. decembar 2017.

На жалост Срби нису способни да цене своје добротворе. Изгледа да и Арно Гијона чека судбина Арчибалда Рајса. Коме је засметало добротворство овог момка.

kad porastes i razmislis kasce ti se samo

07. decembar 2017.

@Zašto?

Iznervirana citateljka

07. decembar 2017.

Pa dobro, imate li vi uopste soli u glavama? Kako su se bas sad setili da diskredituju Gujona, jednog od retkih koji pomaze Srbe na Kosovu? Ako je on 2010. objavio kandidaturu tog nesumnjivo fasistickog pokreta, kako je vama tek sada, 7 godina kasnije palo na pamet da o tome pisete? Pritom dovodite u pitanje rad coveka koji sakuplja humanitarnu pomoc za nase sunarodnike, ostavljene po zabacenim delovima nedodjije zvane Kosovo, okruzene neprijateljski raspolozenim Siptarima. Pa najbolje da i on odustane, mane se corava posla, jer je eto, bas sad, prigodno utvrdjeno da je fasista? Nije vam to malo dirigovano, od nekud, bas ste sretni kako ste super raskrinkali fasistu, jer smo mi ovde poznati antifasisti i prvoborci (jes da posle izvlacimo deblji kraj, ali srce nam na mestu)? Gledam samo N1 i pratim vas list, ali ovo je stvarno previse...

Goldina

07. decembar 2017.

Neverovatno! Pre oko 100god. "bacali smo drvlje i kamenje" na Arcibalda Rajsa.Danas, meta nam je Arno Gujon.Nama izgleda ne smeta da nam danas drzavu vode ljudi koji su je 90ih. uveli u rat, nama smeta covek koji odrzava u zivotu ljude kojih se nasa vlas odrekla!Nama ne smetaju nasi desnicari, nama smetaju Francuski desnicari. Makar nasi krali, otimalii napadali, a on pomagao. Kakav smo mi narod?