Site name

Kitarović: Izostanak presude Miloševiću nedostatak Haga

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da Zagreb podržava rad Haškog suda i sve njegove presude, mada se Hrvatska nije slagala sa nekim aspektima njegovog rada.

3

Piše: FoNet

Njujork 06. decembar 2017. 21:10

Kitarović: Izostanak presude Miloševiću nedostatak Haga

Foto: Fonet

Haški sud je odigrao važnu ulogu u borbi protiv kulture nekažnjivosti, rekla je Kolinda Grabar Kitarović, ali je ocenila da je u suviše slučajeva pravda stigla kasno ili je nije bilo.

Kolinda Grabar Kitarović je kao jedan od nedostataka u radu tribunala navela izostanak presude bivšem predsedeniku Savezne Republike Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, koji je umro tokom suđenja.

Uz konstataciju da je tribunal omogućio da se čuje glas više od 100.000 žrtava, predsednica Hrvatske je izjavila da postoji razlika između individualne i kolektivne krivice.

Ona je odbacila tumačenja da je osuđujućom presudom šestorici nekadašnjih lidera Herceg Bosne pred Haškim sudom utvrđena krivica bivšeg vođstva Hrvatske ili hrvatskog naroda.

Presudom je utvrđena pojedinačna krivica, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Posmatrac

06. decembar 2017.

I izostanak sudjenja Tudjmanu i Izetbegovicu.

Milivoje Radaković

07. decembar 2017.

@Posmatrac: Zašto Izetbegoviću?!

Gordana

07. decembar 2017.

Da propust Miloševića jeHaski sud ,morao da osudi,jer je bedmisleno pravno gledano da neko bude priveden Sudu,I da se sve zavrsi be p r e s u d e...