EU zabrinuta zbog Trampove odluke o Jerusalimu 1Foto: Pixabay.com

Evropska unija je zabrinuta zbog mogućih posledica odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Svetski lideri izrazili su neslaganje s takvom odlukom i ponovili posvećenost rešenju o dve države, a palestinski islamistički pokret Hamas pozvao je 7. decembra na novi ustanak protiv Izraela, preneo je Euroaktiv.

„Evropska unija izražava ozbiljnu zabrinutost zbog saopštenja predsednika SAD Donalda Trampa o Jerusalimu i posledicama koje to može imati na izglede za mir“, saopštila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Stav EU ostaje nepromenjen, navela je Mogerini i dodala da i palestinska i izraelska strana moraju biti zadovoljene.

„Mora se naći način da se pregovorima reši status Jerusalima kao buduće prestonice obe države“, navodi se u saopštenju i dodaje da treba raditi na stvaranju uslova za direktne pregovore.

EU je pozvala sve uključene strane i širi region da budu mirni i uzdržani kako bi se sprečila bilo kakva eskalacija.

„EU je spremna da podrži taj proces i nastaviće da radi sa obe strane i regionalnim i međunarodnim partnerima ka tom cilju“, saopštila je šefica evropske diplomatije.

Mogerini je ponovila da je EU čvrsto posvećenja rešenju o dve države, koje zadovoljava težnje obe strane i koje je „jedino realistično rešenje za postizanje dugotrajnog mira i bezbednosti koje i Izraelci i Palestinci zaslužuju“.

Odlukom o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela Tramp je odstupio od višedecenijske politike SAD u odnosu na taj grad čiji je istočni deo Izrael okupirao u ratu 1967. godine i kasnije anektirao. Tramp je najavio i da će američku ambasadu preseliti iz Tel Aviva u Jerlusalim.

Predsednik Francuske Emanuel Makron ocenio je da je Trampova odluka „za žaljenje“ i pozvao na smirenost i odgovornost, preneo je Frans pres.

„Moramo da izbegnemo nasilje po svaku cenu i da damo prednost dijalogu“, rekao je francuski predsednik.

Makron je potvrdio posvećenost Francuske rešenju o dve države, koja znači da Izraelci i Palestinci „žive jedni pored drugih u miru i bezbednosti u okviru međunarodn priznatih granica, sa Jerusalimom kao glavnim gradom dve države“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ne podržava Trampovu odluku koja je suprotna dugovodišnjoj politici SAD o tom pitanju.

„O statusu Jerusalima može da se pregovara samo kao o delu rešenja o dve države“, napisao je njen portparol Štefen Zajbert na Tviteru.

Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel rekao je da priznanje Jerusalima za prestonicu Izreala ne smiruje sukob, nego ga još više zapaljuje, ocenivši Trampov plan kao „veoma opasan razvoj“ događaja, preneo je EU Observer.

Neslaganje sa Trampom izrazila je i britanska premijerka Tereza Mej.

„Ne slažemo se s odlukom SAD da preseli svoju ambasadu u Jerusalim i da prizna Jeruslim kao izraelski glavni grad pre sporazuma o konačnom statusu“, navela je Mej u saopštenju, dodavši da takva odluka neće doprineti izgledima za mir u regionu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da rešenje o dve države nema altenativu i da to pitanje mora biti rešeno kroz direktne pregovore dve strane.

„Od prvog dana kao generalni sekretar UN dosledno sam govorio protiv blio kakvih jednostranih mera koje će ugroziti izglede za mir za Izraelce i Palestince“, rekao je Gutereš na konferenciji za novinare, saopšteno je na sajtu UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari