Site name

Mogerini: Treba sprečiti pogoršavanje situacije zbog nasilnih reakcija

Evropska unija je odlučna u nameri da igra aktivnu ulogu u obnavljanju mirovnog procesa na Blisko istoku, izjavila je danas na vanrednoj konferenciji za medije Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini .

Piše: FoNet

Brisel 07. decembar 2017. 15:13

Mogerini: Treba sprečiti pogoršavanje situacije zbog nasilnih reakcija

Foto: EPA / Oliver

Ona je upozorila da treba sprečiti pogoršavanje situacije zbog nasilnih reakcija.

Odgovarajući na pitanje o reakciji EU na odluku američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, Mogerini je rekla da saopštenje EU o toj odluci održava konsolidovanu poziciju Unije.

Ona je rekla da je stav EU prenet američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu tokom posete Briselu.

Mi smo ubeđeni da SAD imaju ključnu ulogu u pokretanju i održavanju pregovora i zato smo zabrinuti da bi ova odluka mogla da umanji ulogu SAD u regionu i zbog toga je EU odlučna da igra još aktivniju ulogu u pokušajima da se ponovo pokrene mirovni proces, rekla je ona.

Svesni smo činjenice da su u ovom trenutku potrebna jake uporišne tačke i spremni smo da u potpunosti ispunimo svoju ulogu u koordinaciji sa međunarodnim i regionalnim partnerima, rekla je Mogerini.

Očekujemo da sve demonstracije i reakcije budu mirne jer je to način da se izbegnu kontraproduktivne reakcije. Svaka eskalacija nasilja će samo pogoršati situaciju i mi moramo da izbegnemo njeno pogoršavanje, rekla je ona dodajući da je od palestinskog predsednika Mohameda Abasa dobila uveravanja da će on uradi sve što može da sve prođe mirno.

Povodom posete izraelskog premijera Bendžamina Netanjahua Briselu, Mogerini je rekla da očekuje da situacija oko Jerusalima bude glavna tema razgovora.

Planirano je ranije da Netanjahu razgovara sa ministrim spoljnih poslova članica EU o mirovnom procesu, bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima, rekla je ona i dodala da ne očekuje iznenađenja tokom njegove posete.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.