Site name

Istraga pokrenuta nakon tvrdnji srpskog opozicionara Vuka Jeremića

Makedonija: Kupovina "14.oktobra" pranje novca?

Makedonsko tužilaštvo povelo je istragu zbog mogućeg pranja novca u slučaju kupovine kruševačke fabrike „14. oktobar“, piše danas Dojče vele.

2

Piše: FoNet

07. decembar 2017. 21:00

  Makedonija: Kupovina "14.oktobra" pranje novca?

Kako navode u makedonskom Osnovnom tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, istraga je pokrenuta nakon tvrdnji srpskog opozicionara Vuka Jeremića i medijskih napisa o sprezi bivšeg šefa makedonske tajne službe Saše Mijalkova i češke firme koja je kupila fabriku.

Dojče vele je, kako se podseća, u subotu pisao da je firma „Čehoslovak grup“, preko beogradske firme SCMG, kupila „14. oktobar“ koji je u stečaju od januara.

Direktor SCMG je Vojislav Sparavalo koji je, prema podacima iz češkog državnog i privrednog registra, od 2003. zajedno sa Mijalkovim u Češkoj imao dubioznu firmu „Servis Point MM“ koja je više puta likvidirana i ponovo aktivirana.

„Panično su krenuli u Makedoniji da izvlače pare, ti koji su bili deo režima Nikole Gruevskog“, rekao je ranije Jeremić gostujući na TV „Naša“.

Bivša makedonska režimska stranka VMRO demantovala je Jeremićeve navode, tvrdeći da ni Mijalkov ni bivši premijer Nikola Gruevski ne učestvuju u privatizaciji fabrike u Srbiji.

Sašo Mijalkov bio je prvi čovek makedonske tajne policije od 2006. do 2015. godine, no svo to vreme je zadržao i privatne biznise u Češkoj.

Istovremeno u makedonskoj javnosti postoji sumnja da poseduje brojne unosne biznise u domovini, a njegov imetak se procenjuje na nekoliko desetina miliona evra, navodi Dojče vele.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Anastasija Marković

08. decembar 2017.

Ko još veruje ovom čoveku?

King Boris Dimitrijevic

11. decembar 2017.

smatram da bi izbegavati ovake optuzbe preko Medija koje mogu bitno da naruse prijateljstvo nasih zemlja ,iznositi ovakve cinjenice u Javnosti nije odgovoran potez ,svako ko smatra da ima dokaze treba da se obrati sudu .ovi potezi u bitnoj meri narusavaju dobrosusedske odnose ,jer se iznose ntvrdnje koje su ozbiljne ,a nisu dokazane ,a u medijima se tim osobama nanosi nepopravljiva steta ,ujedno se nase firme za koje se tvrdi da su umesane izlazu medjunardnom BOJKOTU ......ZAR NAM TO TREBA Kao Srbiji ? Da nam ceo svet izbegava firmu i da posluje sa njom ,zbog glasina koje se iznose ...........ko ce tim radnicima da nadoknadi gubitak posla ......ako firma zbog ovakvih izjava ode u BANKTOT i ako se nastavi sa otkazivanjem porduzbina .......ali to je na sitem da komsiji crkne krava ,,,,a saa je to unapredjeno .......NEK MI CRKNE KRAVA ....MOZDA CE I KOMISIJI POSLE DA SE DESI ...........cisto da ga zaplasim da vidi da mi je krava crkla ,,,,,,u posle pij vodu umesto mleka ,ziveo sam u Svedskoj vise od 30 godina i nikad nisam video da nijedna Svedski Politicr iznosi ovakve tvrdnje u javnost ,a da pre toga nisu dokazane na sudu !