Dogovoreni uslovi Bregzita 1Tereza Mej i Žan Klod Junker Foto: EPA-EFFE/OLIVER HOSLET

Nakon pregovora koji su kulminirali sastankom predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera i britanske premijerke Tereze Mej, Komisija je ocenila da je postignut dovoljan napredak u pregovorima o razdruživanju Velike Britanije od EU-a, što omogućava početak nove faze pregovora, prenosi Hina.

„Evropska komisija je preporučila Evropskom veću (šefovi država ili vlada zemalja članica) zaključak da je napravljen dovoljan napredak u prvoj fazi pregovora. Sada je na Evropskom veću da na sastanku 15. decembra odluči postoji li dovoljan napredak, što bi omogućilo da pregovori pređu u drugu fazu“, objavila je jutros Evropska komisija.

Kako prenosi Hina, jutros u 7 sati u sedište Evropske komisije stigla je britanska premijerka Tereza Mej na sastanak s Junkerom, a pre toga tokom noći trajali su intenzivni pregovori, što telefonski, što direktni, između Komisije, britanske i irske vlade.

U pregovorima se kao najteže pitanje postavilo traženje rešenja za granicu između Irske i Severne Irske.

U saopštenju Komisije kaže se da Velika Britanija „priznaje jedinstvenu situaciju na irskom ostrvu i da su preuzete značajne obaveze kako bi se izbegla čvrsta granica“.

„Ovo su teški pregovori, ali sada smo napravili proboj. Zadovoljan sam poštenim dogovorom s UK“, rekao je predsednik Komisije Junker.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari