Savet bezbednosti o odluci Trampa 1EPA-EFE/SHAWN THEW

Ujedinjene nacije su zabrinute zbog opasnosti od eskalacije nasilja nakon
jednostrane odluke američkog predsednika Donalda Trampa o priznanju Jerusalima za prestonicu Izraela, rekao je u petak na hitno sazvanoj sednici Saveta betbednosti specijalni koordinator za mirovni proces na Bliskom istoku.

„Od 6. do 8. decembra najavljena su tri dana besa“, rekao je specijalni koordinator Nikolaj Mladenov obraćajući se preko video linka iz Jerusalima učesnicima hitnog sastanka Saveta
bezbednosti sazvanog na zahtev osam članica nakon američke odluke.

Ta odluka donosi opasnost od verskog radikalizma, rekao je on. „Jeruaalim je najsloženije pitanje koje treba rešiti u izraelsko-palestinskom sukobu“, izjavio je i istakao da je taj grad simbol hršćanske, jevrejska i muslimanske vere.

„Samo pregovorima dve strane može se odrediti njegova budućnost“, istakao je Mladenov i pozvao lidere sveta da budu mudri i vrate mir u regiju.

Hitan sastanak Saveta bezbednosti zatražile su Švedska, Francuska, Italija, Velika Britanija, Bolivija, Urugvaj, Egipat i Senegal.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je da SAD „ostaju angažovane u mirovnom procesu“ i odbacila „pridike i lekcije“.

„Razumem da će promena biti teška“ za druge članice međunarodne zajednice, rekla je ona.

„Svrha je naših akcija je napredovanje prema postizanju mira. Želimo postići sporazum pregovorima“, rekla je Hajli i dodala da Trump nije „donosio stavove o granicama“ i
naglasila da je „status quo za sveta mesta (u Jerusalimu) očuvan“.

Nekoliko država smatra da američka odluka krši rezolucije UN. Radi se o kršenju međunarodnih zakona, naglasio je egipatski ambasador Amr Abulata i spomenuo „okupirani grad“.

NJegov švedski kolega Olof Skog podsetio je na rezoluciju 2334 usvojenu 23. decembra 2016. koja naglašava da savet bezbednosti neće priznati nikakvu promenu granica od 4. juna
1967. uključujući i status Jerusalima, osim onih koje su strane dogovorile u pregovorima.

Tu rezoluciju je potvrdilo 14 zemalja, a Sjedinjene Države su bile suzdržane, što je omogućilo usvajanje teksta.

„Kucnuo je čas za napredovanje prema detaljem mirovnom sporazumu“, rekao je švedski diplomata. Odluka Donalda Trampa koja će se ostvariti za nekoliko godina, izazvala je bes u arapskom svetu i opštu osudu partnera Vašingtona, navode agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari