Haos u Gazi, Abaz odbio susret sa Pensom 1Foto:EPA-EFE JAMAL TARAQAI (arhivska fotografiaj)

Dvojica Palestinca su ubijena, a više desetina ih je povređeno prilikom vazdušnih napada izraelske vojske.

Izraelske snage su odgovorile bombardovanjem na palestinsko raketiranje, koje je usledilo zbog jednostranog američkog priznanja Jerusalima za glavni grad Izraela.

Zbog te odluke američkog predsednika Donalda Trampa Palestinci sa okupirane Zapadne obale pozvani su na „Dan gneva“, a pozivu se odazvalo više hiljada ljudi.

Iz palestinske enklave Gaze danas je ispaljena raketa prema izraelskom gradu Sderot, što je bio treći raketni napad na Izrael otkako su pre dva dana počeli protesti.

Izraelski borbeni avioni odgovorili su napadom na poligon za vojnu obuku i uništili skladište oružja, saopštila je izraelska vojska, prenosi AP.

Pored dvojice mrtvih, u napadu je povređeno najmanje 25 ljudi, među kojima šestoro dece.

Izraelska vojska je saopštila da su stotine Palestinaca bacali kamenice i zapaljene automobilske gume na vojnike s druge strane granice.

Palestinski predsednik Mahmud Abas odbio je da se ovog meseca na Zapadnoj obali sastane sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Majkom Pensom, saopštio je danas diplomatski savetnik predsednika Palestine Majdi Haldi.

On je precizirao da je ta odluka doneta nakon što je američki predsednik Donald Tramp priznao Jerusalim za glavni grad Izraela, čime je prekršio sve dosadašnje dogovore i rezoluciju Ujedinjenih nacija.

Odlukom da Jerusalim prizna za glavni grad Izraela Sjedinjene Države su prešle crvenu liniju i zbog toga Abas neće razgovarati sa Pensom, rekao je Halid, prenosi AP.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari