„Priznavanje Jerusalima podstrek miru“ 1Foto: Pixabay.com

Ambasadorka Izraela u Srbiji, Alona Fišer-Kam izjavila je danas da odluka američkog predsednika Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela,potvrda realnosti za Izraelce.

Istovremeno, to bi moglo da pruži i novi podstrek postizanju mira između Izraelaca i Palestinaca, smatra ona.

„Oštre reakcije različitih elemenata u arapskom i muslimanskom svetu ne samo da su pogrešne, već dovode u zabludu i opasne su, jer predstavljaju odluku kao promenu statusa kvo“, rekla je Fišer-Kam u intervjuu za Večernje novosti.

Ona je dodala da Izrael ostaje privržen održavanju statusa kvo na svim svetim mestima u Jerusalimu, i nastaviće da garantuje slobodu bogosluženja podjednako za Jevreje, Hrišćane i Muslimane.

Ambasadorka je objasnila da „Izrael deli opredeljenost predsednika SAD za put ka miru između Izraelaca i Palestinaca.

„Odluka bi mogla da predstavlhja novi bnačin istraživanja mogućnosti za postizasnje tog mira. To ne dovodi u pitanje potrebu za mirom, već ostavlja otvorena vrata za rešenje o dve države“, rekla je Fišer-Kam.

Na pitanje da li će Izrael ostati dosledan u nepriznavanju nezavisnosti Kosova, odgovorila je da pozicija Izraela ostaje nepromenjena:

„Odnosi dve zemlje mnogo su širi od nepriznavanja nezavisnosti Kosova i zasnivaju se na prijateljstvu dva naroda. To svaki Izraelac oseća, a to se vidi i po povećanju broja izraelskih turista koji su samo u jednoj godini posetili Srbiju, za čak 400 procenata više“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari