Dodeljena Nobelova nagrada za mir 1EPA-EFE/Berit Roald NORWAY OUT

U Oslu je danas Međunarodnoj kampanji za ukidanje nuklearnog oružja (ICA) dodelje Nobelova nagrada za mir zbog desetogodišnje borbe za zabranu atomskog oružja.

ICAN je koalicija 468 nevladinih organizacija iz više od 100 zemalja, a bori se za sporovođenje Sporazuma Ujedinjenih nacija o zabrani nuklearnog oružja, koji su prihvatile 122 države.

Da bi stupio na snagu mora ga ratifikovati 50 država, a do sada su to učinile samo tri – Vatikan, Tajland i Gvajana. Do sada ga nije potpisala nijedna država koja ima nuklerno naoružanje, pa one ne bi morale da ga poštuju i ako stupi na snagu.

Primajući nagradu, izvršna direktorka ICAN Beatris Fin pozvala ih je da to urade.

To pruža izbor između dva moguća kraja: kraja nuklearnog oružja ili našeg kraja, rekla je Fin.

Ameriko, izaberi slobodu umesto straha. Rusijo, izaberi razoružanje umesto razaranja. Britanijo, izaberi vladavinu zakona umesto represije, dodala je Fin i pozvala Francusku, Kinu, Indiju, Pakistan, Severnu Koreju i Izrael da učine isto.

Nagrada je uručena i aktivistikinji ICAN osamdesetpetogodišnjoj Japanki Secuko Tarlou, koja je kao
trinestogodišnja devojčica preživela napad atomskom bombom na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine.

Nijedan čovek ne bi smeo da doživi ono što sam ja doživela. Iskreno pozivam čelnike Severne Koreje i Amerike da nikada ne upotrebe nuklearno oružje. Pregovarajte. Diplomatsko rešenje je jedino rešenje, kazala je Tarlou.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska poslale su na svečanost diplomate nižeg ranga, što je Fin nazvala vrstom protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari