Održana komemoracija Slobodanu Praljku 1Foto: HRT

Komemoracija generalu Slobodanu Praljku održana je u dvorani „Vatroslav Lisinski“.

Poštu su mu odali mnogi prijatelji i saborci među kojima: Milijan Brkić, Vladimir Šeks, Luka Bebić, Davor Domazet Lošo, Dario Kordić, Ivan Penić, Zdravko Tomac, Pero Kovačević, Đuro Glogoški, Marko Perković Thompson, Mirko Norac, Andrija Hebrang i drugi.

Miroslav Tuđman u svom obraćanju istakao je da su se okupili da izraze saučešće Praljkovoj porodici i odaju počast saborcu i prijatelju.

„Ljudini poput Slobodana nitko nije ravan. Njegov čin nije bio teatralna gesta niti bijeg ni potez očajnika. Njegova poruka kristalno je jasna: Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu“, rekao je Tuđman. Istaknuo je kako je tim činom odbacio presudu koja nije potvrdila povijesne činjenice o ratu Hrvata i muslimana u Bosni i Hercegovini. Odbacio je nepravednu presudu. Njegova presuda je uvreda za svaku pravdu. To je teatar apsurda“, rekao je Tuđman, a prenosi Hrvatska Radio Televizija.

„Slobodan Praljak nijednu minutu nije želio živjeti kao ratni zločinac, jer to nije niti bio“, rekao je Tuđman.

Glumac Zlatko Vitez rekao je da će se Praljak uvrstiti među hrvatske mučenike.

Kako prenosi HRT, oko 200 građana komemoraciju prati putem razglasa ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. Poneki od njih je sa hrvatskom zastavom. U predvorju u dva duga reda brojni građani i dalje se upisuju u knjigu žalosti za generala Praljka.

Admiral Davor Domazet Lošo kazao je da je ovo odavanje počasti hrvatskom vitezu.

„On je u sudnici umro kao nevin čovjek jer proces nije do kraja završen. Odajemo počast velikom Hrvatu, jer tek kada prođe vrijeme vidjet će se njegova veličina. Svojom smrću pobijedio je sud u Haagu“, rekao je. Upitan je li Praljak hteo komemoraciju, Lošo je rekao da nije bitno šta je on hteo već je bitno da Hrvati moraju odati tu počast zaduženi njegovim delima.

Član Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić izjavio je uoči komemoracije kako želi da sve prođe dostojanstveno. Upitan o nedolasku nekih političara uzvratio je kako svatko ima svoju savest pa neka po njoj i čini.

„Želimo da bude dostojanstveno, ljudi su došli s osjećajem da odaju počast i zahvalu za ono što je general Praljak učinio za Hrvatsku“, rekao je Krešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari