Sneg i vetar haraju Evropom 1Foto: KARL JOSEF HILDENBRAND/EPA

Sneg i jak vetar zahvatili su u ponedeljak više evropskih zemalja u kojima su hiljade domaćinstava ostala bez struje, saobraćaj je poremećen, a škole zatvorene.

U Francuskoj je oluja Ana donela vetar koji je duvao brzinom od 140 do 150 kilometara na stat, a talasi su bili toliko visoki da su pretili da će potopiti obalu. Oko 120.000 domaćinstava je ostalo bez struje u departmanu Vende, u pokrajini Pei de la Loar, na zapadu zemlje, prenose agencije.

U Alpima je proglašena velika opasnost od lavina nakon obilnog snega koji je padao poslednjih sati i snažnog vetra u višim predelima.

U Belgiji su zbog velike količine snega otkazani mnogi letovi ana briselski aerodrom preporučio je putnicima da ne dolaze „do nove odluke“ i da se kod svoje aviokompanije raspitaju o stanju u saobraćaju.

Oko 90 letova kasni, a 50 je otkazano od ponedeljka ujutro, rekla je oko podneva za belgijsku novinsku agenciju Belgu portparolka aerodroma.

U Velikoj Britaniji su stotine škola zatvorene u ponedeljak ujutro zbog snega i poledice, jer je meteorološka služba za veći de Valsa i sentralnu Englesku proglasila žuti stpen uzbune.

Elektroenergetska kompanija Vestern Pauer Distribušn , nadležna za taj deo zemlje, imala je u ponedjeljak ujutro registrovala je oko 7.000 potrošača bez struje.

Pogođen je i jug Španije gde je poremećn pomorski saobraćaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari