Netanjahu Evropljanima: Priznajte Jerusalim 1Foto: Wikipedia

Tokom današnje posete Briselu, izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da „očekuje da će evropske zemlje slediti primer Sjedinjenih Država“ kada je u pitanju priznavanje Jerusalima za glavni grad njegove zemlje.

Međutim, šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini kaže da „stav bloka o toj stvari ostaje nepromenjen“. Dvoje zvaničnika su se toplo pozdravili, ali su kazali sasvim različite stvari u vezi sa Jerusalimom tokom prve zvanične posete jednog izraelskog premijera za više od 20 godina.

Usled velike zabrinutosti i sve brojnijih protesta koje je odluka predsednika SAD Donalda Trampa izazvala širom sveta, Mogerini je najavila da će se „Evropa intenzivnije uključiti u mirovni proces na Bliskom istoku“. Osim što je priznao Jerusalim za glavni grad Izraela, Tramp je rekao i da je Stejt departmentu izdao nalog da počne sa pripremama za premeštanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Po dolasku u Brisel, Netanijahu je još jednom pozdravio ovu odluku, rekavši da je Jerusalim bio glavni grad jevrejskog naroda već 3.000 godina i da je Tramp time „direktno stavio činjenice na sto“, kao i da to „čini mir mogućim“. „Jerusalim je glavni grad Izraela, niko to ne može poreći. To čini mir mogućim jer priznanje realnosti jeste suština mira“, rekao je Netanjahu i dodao da se „nastavljaju napori administracije SAD da se predstavi novi mirovni sporazum“ i da treba videti da li se može napredovati ka miru.

„Verujem da će sve evropske zemlje, ili većina njih, premestiti svoje ambasade u Jerusalim, priznati ga za glavni grad Izraela i početi da rade sa nama na bezbednosti, prosperitetu i miru“, izjavio je izraelski premijer.

Federika Mogerini je naglasila da će EU nastaviti da se pridržava „međunarodnog konsenzusa“ o statusu Jerusalima i neće promeniti svoj stav sve dok se Izraelci i Palestinci ne dogovore o konačnom statusu grada. „Nadamo se da će ove dve strane moći da započnu značajne direktne pregovore uz podršku međunarodne zajednice“, izjavila je Mogerini.

Ona je istakla da EU osuđuje sve napade na Jevreje koji su se dogodili nakon objavljivanja Trampove odluke. „Najgore što sada može da se dogodi je eskalacija napetosti, nasilja, prvenstveno zbog svetinja, i u regionu i šire. Najoštrije osuđujem sve napade na Jevreje širom sveta, u Evropi, kao i u Izraelu, kao i napade na izraelske građane. Rast tenzija i nasilja samo će zapaliti region i biti poklon ekstremistima“, rekla je visoka predstavnica EU.

Pre posete Briselu, Netanijahu se u Parizu sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je upozorio da američko priznavanje Jerusalima za glavni grad Izraela predstavlja „pretnju miru“. Gardijan prenosi da je Makron Netanijahu rekao da je Francuska protiv toga i dodao da bi obustava izgradnje naselja predstavljala značajan gest i pokazala da je Izrael posvećen miru. Netanijahu je odgovorio da „što pre Palestinci priznaju stvarnost da je Jerusalim glavni grad Izraela, tim pre će biti mira“.

Tom prilikom, on je prozvao i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je jedan od najoštrijih kritičara Trampove odluke, rekavši da neće „prihvatiti pridike“ nekoga ko „bombarduje kurdska sela, podržava Iran i teroriste u Gazi“. Makron je više puta izrazio neslaganje sa odlukom američkog predsednika i upozorio ga da će to imati štetne posledice po mirovni proces u regionu. Pre Netanijahuove posete, on je sa Erdoganom razgovarao o tome da se udruže i diplomatskim pristupom pokušaju da ubede američku vladu da povuče odluku o Jerusalimu.

ERDOGAN: SAD partner u krvoproliću

„Odlukom da priznaju Jerusalim za glavni grad Izraela, SAD su postale partner u ovom krvoproliću. Saopštenje predsednika Trampa nas ne obavezuje, niti obavezuje Jerusalim“, rekao je Erdogan u Ankari. Trampova odluka izazvala je osude širom sveta, a protesti u regionu koji su počeli odmah nakon toga postali su sve brojniji i rasprostranjeniji, uz sukobe i nasilje koje je rezultiralo sa više stotina povređenih i nekoliko poginulih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari