Merkel osudila paljenje zastava Izraela u Nemačkoj 1Foto: Fonet/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel i rukovodstvo njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU) osudili su danas spaljivanja izraelskih zastava tokom protesta u Berlinu.

„Mi smo protiv svih oblika antisemitizma i ksenofobije“, kazala je Merkel posle jednog skupa partijskog rukovodstva u glavnom gradu. „Država mora svim sredstvima da štiti vladavinu prava“, dodala je kancelarka. „Protiv smo svih oblika antisemitizma“, rekla je Merkel.

Štefen Zajbert, portparol vlade, prethodno je pronašao jasne reči, kako prenosi Velt na svom sajtu: „Morate se postideti kada se na ulicama nemačkih gradova tako otvoreno pokazuje mržnja prema Jevrejima“. Sloboda mišljenja i pravo na proteste „nisu nikakva dozvola za antisemitske ispade, za mržnju i za nasilje“, rekao je Zajbert.

Na protestu u petak protiv odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela, pred američkom ambasadom u Berlinu su paljene izraelske zastave. Uhapšeno je deset osoba. Oni su pod istragom zbog povrede simbola stranih država. Takođe, u nedelju je na demonstracijama u Nojkelnu, delu Berlina, zapaljena jedna izraelska zastava.

Izraelski ambasador u Berlinu Džeremi Isaharof osudio je incidente. „Kako može biti da svaki put kada Palestinci idu u UN ili UNESKO i tamo daju proglase da nema nikakvih jevrejskih veza sa Jerusalimom, niko ne pravi nerede i spaljuje njihove zastave? Ko spaljuje zastave, pali sopstvenu pristojnost i toleranciju“, napisao je Isaharof na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari