ZG: Sveće za žrtve zločina HVO 1Foto: N1

Na dan kada su hrvatske vlasti u Zagrebu organizovale komemoraciju i odavanje počasti osuđenom zločincu Slobodanu Praljku, Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske organizovala je paljenje sveća.

Sveće su paljene za žrtve zločina koje su počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske u BiH u 17 sati na Trgu Francuske republike u Zagrebu.

Mladima se pridružila i nekolicina građana koji su zapalili sveće pored listova papira na kojima su navedeni gradovi u kojima su stradali građani BiH tokom rata.

Koordinator Nikola Puharić rekao je da su razočarani onim što su pokazale hrvatske vlasti, kao i vlasti u Gradu Zagrebu.

Vlasti su izrazile veliku solidarnost s ratnim zločincima i nisu na dovoljan način osudili zločine počinjene u BiH za koje su odgovorni neki pripadnici HVO i HV.

On je rekao da Inicijativa mladih poručuje da je mladim generacijama potrebno nešto bolje kao i osuda agresivnog delovanja Hrvatske u BiH, prenose hrvatski mediji.

Inicijativa u saopštenju navodi da paljenjem sveća želimo pokazati saosećanje sa žrtvama i uputiti im saučešće.

„Želimo preživelima i porodicama stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina. Želimo im pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, snaga pod njenom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istovremeno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari