MUR: Amerika bez Boga ne može biti velika 1Foto: EPA-EFE/DAN ANDERSON

U američkoj saveznoj državi Alabami danas su održani vanredni izbori za upražnjeno mesto u Senatu američkog Kongresa.

Birači su imali priliku da se opredele između dvojice takmaca – demokrate Daga Džonsa i republikanca Roja Mura, uz koga je čvrsto stao prvi čovek Amerike Donald Tramp. O izbornoj trci raspreda cela nacija, prenose mediji, jer se odvija u senci skandala u vezi sa Murom, inače bivšim glavnim sudijom Vrhovnog suda Alabame, kome se na teret stavljaju optužbe za nedolično seksualno ponašanje prema osam žena dok su bile u tinejdžerke. Tramp je ukazao da ga je Murovo uporno negiranje ovih navoda ubedilo da ga podrži.

Na okupljanju u ponedeljak uveče Mur je ponovio da nije kriv pitajući se zašto su oni što ga optužuju ćutali 40 i kusur godina tokom kojih je on obavljao razne političke funkcije. Kazao je da nikada nije nikoga zlostavljao te da je žrtva „ritualne klevete“. Stojeći u društvu Trampovog bivšeg stratega Stiva Banona pred masom koja je uzvikivala predsednikov slogan iz kampanje „izvucite nas iz močvare“ Mur je kazao: „Želim da sa Trampom načinim Ameriku velikom. Želim da Amerika bude sjajna, a ne može biti ako se ne vratimo Bogu.“

I nisu samo „seksualne optužbe“ privukle pažnju javnosti na ovu južnu konzervativnu američku državu. Ishod trke u Alabami mogao bi da izmeni ravnotežu snaga u Senatu uoči izbora za Kongres naredne godine, ukazuju analitičari. Pobeda Mura značila bi jačanje republikanske kontrole, dok bi trijumf Džonsa predstavljao „vetar u leđa“ za demokrate, što bi učinilo realnijim njihove težnje za kontrolom u Senatu, pred izbore za Kongres naredne godine. Džons je proteklu nedelju proveo na okupljanjima među Afroamerikancima. Podršku su mu pružili bivši predsednik i potpredsednik SAD Barak Obama i Džo Bajden. Nekadašnja državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs, inače iz Alabame, izdala je saopštenje apelujući na birače da „odbace netrpeljivost, seksizam i netoleranciju“ iako nije zvanično podržala nijednog kandidata. „Imperativ je za Amerikance da se usredsrede na naše prioritete ukazujući da državi treba nezavisni glas u Vašingtonu.“ Pobednik izbora zauzeće poziciju koja je do sada bila u rukama Trampovog čoveka, generalnog tužioca Džefa Sešonsa.

Trka u Alabami je, može se reći, podelila Republikansku partiju. Mur, koji je dva puta sklanjan sa pozicije sudije zbog nepoštovanja etike, izrazio je bes što su neki republikanci uvereni da su optužbe protiv njega tačne, ali će ipak glasati za njega kao za manje od dva zla. „Kažem vam ako mi ne verujete, nemojte ni glasati za mene“, poručio im je Mur. Na skupu u ponedeljak uveče Murova supruga Kajla odbacila je optužbe za antisemitizam nudeći kao dokaz to što je „jedan od naših generalnih tužilaca Jevrejin“.

Mur je 2006. u jednom uvodniku uporedio Kuran sa Hitlerovim Majn kampfom. U jednom delu je tvrdio da muslimanima ne bi trebalo dozvoliti da budu članovi Kongresa. U TV intervjuu 2005. kazao je da smatra da homoseksualno ponašanje treba proglasiti protivzakonitim. Za Putina kaže da je u pravu što je protiv homoseksualnih brakova. Republikanski kandidat je uveren da su „zakoni boga uvek iznad ljudi“. Kazao je i na jednom nedavnom okupljanju pred Afroamerikancima da je Amerika poslednji put bila sjajna tokom perioda ropstva „kada su porodice bile ujedinjene iako smo imali ropstvo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari