Rusija na Bliskom istoku popularnija od Amerike 1Foto: EPA-EFFE/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNJIK/KREM

Rusija je generalno nepopularna u velikom broju bliskoistočnih zemalja, ali ipak uživa viši rejting od Sjedinjenih Država, pokazuju rezultati istraživanja američkog Pju centra.

Iako se samo otprilike trećina ispitanika u novoj anketi Centra izrazila pozitivno o Rusiji, odnosno u proseku 35 odsto anketiranih u pet zemalja u kojima je istraživanje sprovedeno, samo 27 odsto je reklo da SAD smatraju silom koja donosi dobro. Anketa je objavljena u ponedeljak, a sprovedena je proletos u pet, prema oceni Pju centra, ključnih zemalja u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike (MENA) – u Jordanu, Tunisu, Libanu, Izraelu i Turskoj.

„Sve u svemu, izvesni broj uticajnih sila na Bliskom istoku se ne posmatraju u pozitivnom svetlu. Otprilike jedna trećina ispitanika ili čak manje pozitivno gleda na Rusiju (prosečno 35 odsto) ili na SAD (prosečno 27 odsto)“, navodi se u izveštaju istraživačkog centra sa sedištem u SAD. 

Međutim, istraživanje je pokazalo da još manji rejting u odnosu na Sjedinjene Države uživa Islamska Republika Iran. „U regionu ocena Irana je naročito negativna (14 odsto ispitanika je izrazila pozitivan stav), mada Saudijska Arabija stoji bolje (44 odsto ima pozitivan stav).“ Iran je najmanje popularan u Jordanu i Izraelu, gde je blagonaklonost izrazilo samo deset, odnosno četiri odsto anketiranih, dok je u Libanu najpopularniji, čak se 45 odsto ispitanika izjasnilo pozitivno o Islamskoj Republici.

U anketi je ukupno učestvovalo 6.204 ljudi, a upitani za glavne svetske sile, većina njih je rekla da Rusija, Turska i SAD danas imaju važniju ulogu na Bliskom istoku nego pre deset godina. Prosečno 64 odsto učesnika ankete u pet zemalja je reklo da je značaj u regionu najviše porastao Rusiji, a za njom slede Turska (63 odsto) i SAD (62 odsto). Pedeset tri odsto anketiranih je ocenilo da je uticaj Irana u regionu veći nego pre deset godina, dok je manje od pedeset odsto isto reklo za Izrael i Saudijsku Arabiju. Egipat je jedina zemlja za koju je preovladalo mišljenje da joj je značaj u regionu smanjen – 71 odsto ispitanika je reklo da Egipat ima ili isti ili manji značaj. 

Većina ispitanika ankete sprovedene u pet zemalja veruje da je uloga Rusije povećana. Većina samo u četiri od pet zemalja smatra da je u istom periodu povećana uloga SAD. U Izraelu 48 odsto učesnika istraživanja je reklo da Sjedinjene Države imaju danas veći uticaj, dok preostalih 52 odsto je ocenilo da je uloga Amerike sada manja ili nepromenjena u odnosu na pre deset godina.

Istraživanje je takođe pokazalo da u zemljama MENA lideri imaju veoma niske rejtinge. Iranski i sirijski predsednik Hasan Rohani i Bašar al Asad imaju rejting od 12 odsto u pet zemalja u kojima je sprovedena anketa. Asad i dalje najveću popularnost uživa u Libanu, gde se o njemu pozitivno izjasnilo 44 odsto ispitanika, ali je javnost u vezi s tim pitanjem strogo podeljena po sektaškim linijama. Tako 93 odsto šiita blagonaklono gleda na sirijskog lidera u odnosu na samo 13 odsto libanskih sunita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari