Povećan broj novinara u zatvorima širom sveta 1Foto: Pixabay/ ErikaWittlieb

Više od 260 novinara se nalazilo u zatvorima širom sveta 1. decembra 2017. godine, saopštio je danas Komitet za zaštitu novinara dodajući da je to rekordno veliki broj novinara osuđenih ili u pritvoru zbog svog rada.

Autori izveštaja preciziraju da je više od polovine zatočenih novinara, 134 u zatvorima u Turskoj, Kini i Egiptu.

Tokom 2016. godine u zatvorima širom sveta je bilo 259 novinara. Njih 194 je optuženo ili osuđeno za protivdržavno delovanje a 35 se nalazi u pritvoru bez optužnice, neki su osuđeni prema zakonima o terorizmu a 21 novinar je uhapšen zbog navodnog objavljivanja lažnih vesti, kaže se u izveštaju.

Autori izveštaja navode da su od ukupnog broja novinara u zatvoru 97 odsto lokalni izveštači, te da su među njima 22 žene.

Komitet upozorava da SAD i druge Zapadne zemlje nisu pojačale pritisak da bi sprečile hapšenja i osuđivanja novinara već da su se približile autoritarnim političkim vođama kao što su turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i kineski predsednik Ksi Đinping.

Nacionalistička retorika američkog predsednika Donalda Trampa, kao i njegova opsednutost islamskim ektremizmom i upotreba termina lažne vesti za medije koji prema njemu imaju kritički odnos samo jačaju atmosferu optužbi koje dovode do hapšenja novinara, stoji u izveštaju.

Autori kažu da je situacija najgora u Turskoj gde su u zatvoru 73 novinara a još nekoliko desetina čeka da bude izvedeno pred sud i svi oni su optuženi za protivdržavnu delatost .

Istraživači Komiteta za zaštitu novinara su utvrdili i da se u kineskim zatvorima nalazi 41 novinar što je za 3 više od prethodne godine. Autori izveštaja podsećaju na dva slučaja kineskih disidenata koji su umrli pošto su pušteni iz zatvora iz medicinskih razloga ali im je zabranjeno da napuste Kine radi lečenja.

U izveštaju se navodi da 12 od ukupno 20 novinara u egipatskim zatvorima nije osuđeno ili optuženo dok su ostali optuženi ili osuđeni za protivdržavne delatnosti.

Izveštaj se odnosi samo na novinare koje su uhapsile vlasti neke zemlje a ne i one koji su nestali ili su ih zarobile organizacije koje nisu zvanični predstavnici neke zemlje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari