U Kini obeleženo 80 godina od ratnog zločina 1Foto: EPA-EFE / HOW HWEE YOUNG

Kina je danas obeležila osamdesetu godišnjicu Nankinškog masakra uz apele na saradnju s Japanom na održavanju mira.

 Međutim, prema pisanju Rojtersa, kineski predsednik Si Đinping se nije isticao tokom ceremonije obeležavanja, a obraćanje javnosti u vezi s tim je prepustio drugom visokom zvaničniku. Kina i Japan se već dugo spore zbog svoje bolne istorije. Kina stalno podseća svoj narod na masakr iz 1937. u kojem su, kako tvrdi, japanski vojnici ubili 300.000 ljudi u tadašnjem glavnom gradu.

Na posleratnom Nirnberškom suđenju je saopšteno da broj žrtava masakra počinjenog u Nankingu na istoku Kine iznosi 142.000, ali pojedini konzervativni japanski političari i stručnjaci negiraju da se masakr uopšte dogodio. Odnosi između Kine i Japana, druge i treće najveće ekonomije na svetu, narušeni su dugogodišnjim teritorijalnim sporom u vezi s grupom ostrva u Istočnom kineskom moru i sumnjama koje preovladavaju u Kini kada je reč o nastojanju japanskog premijera Šinza Abea da uvede amandman na japanski pacifistički ustav. Rojters, međutim, podseća da dve zemlje pokušavaju da normalizuju odnose o čemu svedoči i susret Abea i Sija prošlog meseca na marginama regionalnog samita u Vijetnamu.

Govoreći u memorijalnom centru u Nankingu, Ju Zengšeng, koji predvodi istaknuto savetodavno telo u kineskom parlamentu, a koje ima pretežno ceremonijalnu ulogu, rekao je da su Kina i Japan susedi s dubokim istorijskim vezama. Kina će produbiti odnose sa svim svojim susedima, uključujući Japan, na osnovu iskrenosti i prijateljstva, rekao je Ju u obraćanju, koje je prenosila uživo državna televizija. „Kina i Japan moraju da deluju na osnovu suštinskog interesa svojih naroda, da pravilno uhvate pravac miroljubive i prijateljske saradnje, da istoriju shvataju kao ogledalo, suoče se s budućnošću i prenose prijateljstvo na buduće generacije“, rekao je Ju.

Kako je izvestio Rojters, Si je stajao u publici s belim cvetom na reveru koji simbolizuje žalost, ali se nije obraćao. Nakon što je Ju završio govor, puštene su golubice kao simboli mira. Si se kasnije sastao sa preživelima masakra. „Lekcije naučene u prošlosti mogu da nas vode u budućnosti“, rekao je Si prilikom susreta, prenela je zvanična novinska agencija Sinhua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari