OIC: Jerusalim prestonica Palestine 1Foto: EPA-EFE / SEDAT SUNA

Zemlje članice Organizacije islamske saradnje (OIC) usvojile su danas deklaraciju u kojoj priznaju državu Palestinu s Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Zemlje članice Organizacije islamske saradnje (OIC) odbacile su danas na vanrednom samitu u Istanbulu odluku američkog predsednika Donalda Trampa o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela i pozvale međunarodnu zajednicu da prizna Istočni Jerusalim kao prestonicu Palestine, prenela je Al Džazira.

Na samitu je usvojena deklaracija u kojoj je navedeno da su u slučaju pasivnosti Saveta bezbednosti UN spremni na raspravu pred Generalnom skupštinom UN.

„Izjavu američke administracije u vezi sa statusom Jerusalima odbacujemo i osuрujemo“, navedeno je u deklaraciji.

Predstavnici OIC pozvali su ceo svet da prizna Istočni Jerusalim kao glavni grad države Palestine. „Potvrđujemo da priznajemo državu Palestinu s Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom“, navodi se u deklaraciji.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da islamske zemlje nikada neće odustati od cilja koji je suverena i nezavisna Palestina, s glavnim gradom Jerusalimom.

„Kao islamske zemlje, nikada nećemo odustati od našeg zahteva za suverenu i nezavisnu državu Palestinu, s glavnim gradom Jerusalemom“, poručio je turski predsednik Erdogan i ponovio da je Jerusalim crvena linija.

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je da Jerusalim ostaje glavni grad Palestine, grad u kojem će i dalje živeti i muslimani i krišćani. Naglasio je i da su SAD izgubile status posrednika u mirovnom procesu i da im neće biti dozvoljeno da u budućnosti budu deo tog procesa.

Palestinski predsednik je istakao da bez Jerusalima, kao glavnog grada Palestine, nema mira i stabilnosti na Bliskom istoku. “Svom snagom moramo raditi kako bi okupirana Palestina konačno bila priznata kao država”, rekao je Abas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari